Drónnal táplált árva keselyű első repülése

A keselyű első repülése
A keselyű első repülése

A fiatal keselyű anyja meghalt, miután nagyfeszültségű vezetékkel ütközött. A Természetvédelem és Parkok Hatósága egy drón segítségével etette az árvát. A madár kedden befejezte szárnypróbálgatásait, és új útra indult.

54 nappal ezelőtt súlyos katasztrófa sújtotta a keselyűfiókát: anyja nagyfeszültségű vezetékkel ütközött és meghalt – írta a Haaretz

A madár nagy szerencséje, hogy a fészket épp egy madármegfigyelő kamera közelében építették fel, ezért a Természetvédelem és Parkok Hatósága alkalmazottai már a kezdetektől követték a család életét, így az anya haláláról időben értesülve tudták megkezdeni a fióka etetését.

Bár az apja is etette a fiókát, az egyébként is kihalás szélén álló fakó keselyű kicsinyének nem sok esélye maradt a túlélésre. A természetvédelmi hatóság dolgozói úgy döntöttek, hogy – a világon egyedüli módon – egy különleges drón segítségével táplálják a madarat, amely a szikla tetején lévő fészekbe rendszeresen ételt juttat fel.

Kedden, 136 nappal azután, hogy a kamerák előtt kikelt a tojásból, az árván maradt keselyű kiterjesztette szárnyait és elrepült.

- Hirdetés -

A naponta négyszeri etetésnek köszönhetően a madár a jelek szerint most már önerőből is képes lesz ellátni magát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz