Felszínre bukkannak a tengeralattjárók

A Jediot Aharonot hétvégi magazinjában nyilvánosságra hozta 15 katonatiszt titkos nyilatkozatát a tengeralattjárók korrupciógyanús közbeszerzéséről, melyek egyértelművé teszik, hogy Netanjahu és legszűkebb körei jelentősen részt vettek a vásárlásokban, melyekre a hadsereg nem is tartott igényt.

A minőségi kormányzásért nevű civil szervezet ennek alapján követeli a nyomozás kiterjesztését Netanjahura a legfelsőbb bíróságtól. Csütörtökön Netanjahu és Mandelblit várhatóan benyújtja válaszát a legfelsőbb bírósághoz. A bíróság ezután dönt arról, hogy meghallgatást indít-e, amely végül határoz az akta újranyitásának ügyében.

A hétvégén újabb 15 tábornok és volt védelmi minisztériumi tisztviselő írt alá eskü alatt tett nyilatkozatot erről a legfelsőbb bíróságnak, mindegyikben bírósági végzést követelnek: kötelezzék Avichaj Mandelblit főügyészt a tengeralattjáró ügyével kapcsolatos bűnügyi nyomozás haladéktalan újbóli megnyitására, vagy hozzanak létre erre egy állami bizottságot.

Az eskü alatt tett nyilatkozatokból származó kép súlyos vádakat vet fel: ésszerűtlen, logikátlan események történtek, megszegték a legérzékenyebb biztonsági kérdésekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamatokat, eljárásokat és normákat, melyek az állami beszerzésekre vonatkoznak. A nyilatkozatok számos új részletet tartalmaznak, amelyekben Netanjahu miniszterelnök környezete és néha maga is részt vett ezekben az ügyletekben.

Az eskü alatt tett vallomások nyilvánosságra hozatala után a haditengerészet katonái és tartalékos tisztjei bejelentették, hogy tiltakozó konvojokat indítanak, amely elhagyják Haifát, elhaladnak Caesarean a miniszterelnöki villa mellett, és onnan a Balfour utcai kormányfői rezidenciához mennek, ahol csatlakoznak a tüntetőkhöz.

Ma (hétfő) a második ilyen konvoj indul Jeruzsálem felé. Az elsőben 4, ezen már 10 jármű halad végig az országon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.