EU: az Izrael-Egyesült Arab Emírségek megállapodás növeli a régió stabilitását

Az Európai Bizottság üdvözli az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, a diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást, amely mindkét ország számára előnyökkel jár, és elősegíti a közel-keleti stabilitás előmozdítását – jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken.

A brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján – kérdésre válaszolva – a szóvivő kiemelte, mindkét ország az Európai Unió partnere.

Hozzátette, a palesztin-izraeli rendezés témakörében az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében szintén üdvözölte a megállapodást, és kijelentette: a ciszjordániai palesztin területek bekebelezésének felfüggesztése pozitív lépés, az erre irányuló tervekkel teljes egészében fel kell hagyni.

Az uniós diplomácia vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy a már korábban elfogadott alapelvek alapján hamarosan folytatódhatnak a két államon alapuló megoldásról szóló tárgyalások.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok két “nagyszerű barátja” között “történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot teremt Izraellel. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.