Sevesz: Rabin hozta létre a diplomáciai kapcsolatokat az arab országokkal

Simon Sevesz Mohammed marokkói királlyal és öccsével - fotó: Gideon Markowitz, Dan Hadani Gyűjtemény, Nemzeti Könyvtár
Simon Sevesz Mohammed marokkói királlyal és öccsével - fotó: Gideon Markowitz, Dan Hadani Gyűjtemény, Nemzeti Könyvtár

Simon Sevesz, Jichák Rabin miniszterelnök egykori kabinetfőnöke Facebook bejegyzésben tisztázta, hogy ki is hozta létre a diplomáciai kapcsolatokat az arab országokkal, miután Menahem Begin 1978-ban már meghozta az áttörést Egyiptommal Camp Davidben.

Mielőtt [Netanjahu] folytatná a blöfföket, miszerint “én és én, és én” – az olvasók tájékoztatása céljából:

  1. Abu Dhabi és az összes emirátus – 1994-ben vették fel a kapcsolatokat, szoros kapcsolatokat kereskedelemben és gazdaságban, hírszerzésben és biztonságpolitikában, tudományban és technológiában.
  2. Omán – Jichak Rabin és miniszterelnöki irodája ellátogatott Ománba, és felvettük a kapcsolatokat, amely később a Peresz időszakban is tovább folytatódott.
  3. Bahrein – 1994 óta volt izraeli képviselet, politikai és gazdasági kapcsolatok.
  4. Katar – hullámhegyek és hullámvölgyek után állandó kapcsolatok, beleértve az 1995-ös látogatásokat.
  5. És a Perzsa-öböl más országai, amelyekkel szoros kapcsolatok voltak és vannak még ma is. Időről időre gondot fordítottunk rá, hogy elrontsuk …
  6. Ne felejtsük el egy pillanatra sem azokat a kapcsolatokat, amelyeket Marokkóval kezdtünk.
  7. És tárgyaltunk Tunéziával, beleértve a látogatásokat és a nagykövetség megnyitását Mauritániában, ahol első nagykövetünk Boaz Bismuth volt – aki jelenleg a Bibiton, Netanjahu ingyen-lapjának a főszerkesztője – akkor Simon Peresz embere, akit odaküldött.
  8. Újjáépítettük a kapcsolatokat számos olyan afrikai és távol-keleti országgal, amelyek megszüntették korábban az Izraelhez fűződő kapcsolatukat, ideértve az izraeli miniszterelnök első indonéziai látogatását.


Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.