Netanjahu: az Emírségek fejlett demokrácia

Netanjahu a Sky News Arabia csatornán közvetített tévéinterjúban “fejlett demokráciának” nevezte az Arab Emírségeket. Netanjahu arra a kérdésre válaszolva tette ezt a kijelentést, hogy miként járul hozzá a két ország közötti normalizáció a közel-keleti békefolyamathoz. Netanjahu válasza az volt, hogy nagyon sokban, mivel mindkét ország fejlett és demokratikus… Netanjahu a Twitteren tette közzé az interjút, de ezt később levették.

Az Emírségeket, amely hét állam szövetsége, királyok (emírek) irányítják abszolút módon, tisztségüket öröklik. A federációs tisztségekre korlátozott választásokat tartanak, de tilos politikai pártok alapítása és az ország vezetőit sem választják demokratikus eszközökkel. Mind a törvényhozás, mind a bíróságok és a végrehajtás a hét vezér kezében összpontosul. Büntetik az uralkodót vagy a rendszert kritizáló véleménynyilvánítást. Mind az állampolgárok, mint a milliós mennyiségű vendégmunkás jogai korlátozottak, tilos az abortusz, a házasságon kívüli szexuális kapcsolat és a nők jogállása minden szempontból alantas.

A Freedom House idén is a “nem szabad” országok kategóriájába sorolta az Emírségeket 100-ból 17 ponttal, a politikai jogok területén 40-ből az 5-dik helyre, pont úgy, mint Iránt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.