Rivlin: Ha a Hamasz háborút akar, megkaphatja

Tűz a Gázai övezethez közeli Ein Hashlosha-ban - fotó: Eshkol Security
Tűz a Gázai övezethez közeli Ein Hashlosha-ban - fotó: Eshkol Security

Háborúval fenyegette az izraeli államfő a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamaszt kedden, az onnan indított, gyújtószerkezetekkel megrakott léggömbök újbóli felbukkanása miatt, amelyek a dél-izraeli településeken és környékükön is több tucat tüzet okoztak. „Ha háborút akarnak, megkaphatják. A Hamasznak tudnia kell, hogy ez nem játék” – jelentette ki Reuven Rivlin a Gázai övezettel szomszédos izraeli területen tett látogatása során, és egyúttal köszönetet mondott a helyi tűzoltóknak a sikeres munkájukért.

A gyújtószerkezetek felbocsátása augusztusban kezdődött újra. Az eszközök becsapódásakor általában tűz keletkezik mezőgazdasági területeken, elpusztítva a termést. Megtorlásul Izrael határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál, az izraeli hadsereg (IDF) pedig a múlt hét során többször is támadást intézett a Hamasz állásai, katonai létesítményei és megfigyelő pontjai ellen. Az elmúlt éjszaka (szerda) során is több Hamasz-célpontot támadott a légierő.

Eközben Gázából azt közölték, hogy kedden leállt az övezet egyetlen erőműve, miután Izrael leállította az üzemanyagszállítást. A mintegy 2 milliós Gázának körülbelül napi 500 megawatt áramra lenne szüksége, de egy ideje már csak 200 megawatthoz tudott hozzájutni, ebből 120 Izraelből, 30 Egyiptomból érkezik, csak a maradékot nyerte a most leállt erőműből. A Gázai övezetben gyakori az áramhiány és az áramkimaradás, Izrael korábban már többször korlátozta az erőmű üzemanyag-ellátmányát, válaszul az onnan indított támadásokra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI