A vádlott és a tüntetők

Tüntetés a Balfour utcánál - fotó: frankpeti
Tüntetés a Balfour utcánál - fotó: frankpeti

Netanjahu minden cselekedete, nyilatkozata és gondolata egyetlen célt szolgál: miniszterelnökként való személyes túlélése. Nem akar abba a hibába esni, amibe Ehud Olmert, aki már a nyomozati szakaszban lemondott, és magánemberként került a vádlottak padjára. Netanjahu szeme előtt nem Izrael politikai és gazdasági stabilitása áll, hanem saját személyes érdeke: a börtöntől való menekülés.

A demokrácia védelmében és a korrupció ellen tartott tüntetések résztvevői számának hétről-hétre való növekedése azt engedi sejtetni, hogy ez nem fog sikerülni neki. Legutóbb csak a Balfour utcai miniszterelnöki rezidenciánál 22000 ember gyűlt össze Netanjahu távozását követelve (erre a szombatra 50 000 résztvevőre számítanak), míg a nagy csinnadrattával beharangozott Bibi melletti tüntetésen mindössze 150-en (!!) vettek részt. Ezen keveseken kívül mára szinte csak a szélsőjobboldali focihuligánok támogatják nyíltan a miniszterelnököt.

A rendőrség a demokrácia megőrzése mellett demonstrálók elleni, olykor brutális, egyértelműen politikai indíttatású fellépése a jelek szerint a Netanjahu család reményeivel éppen ellentétes hatást ér el, és további jóérzésű, törvénytisztelő polgárokat buzdít arra, hogy hétvégenként kimozduljanak a kényelmes fotelből, és – csatlakozva az egyre szélesedő társadalmi megmozduláshoz – tegyenek is valamit egy tisztességesebb, élhetőbb Izraelért.

Nem kétséges, hogy a vesztegetéssel, csalással és bizalommal való visszaéléssel vádolt kormányfőnek nincs erkölcsi alapja az ország irányításához, és az sem engedhető meg, hogy éppen ő nevezze ki a demokratikus rend hivatott őrzőit: az országos rendőr-főkapitányt és a főügyészt, akiknek komoly ráhatása lehet Netanjahu jogi sorsának alakulására.

A legkisebb falu önkormányzata sem venne fel még utcaseprőnek sem ilyen erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező dolgozót, polgármester meg végképp nem válhatna belőle, mint ahogy természetesen – a törvény értelmében – kneszet képviselő és miniszter sem. Pusztán azért nem vonatkozik a kormányfői posztra is a tiltás, mert a törvényhozó fejében anno meg sem fordult, hogy ilyen abszurd helyzet is kialakulhat.

A jogrend védelméért tüntetők szerint nem hagyhatjuk, hogy egy nevetséges jogi rés miatt pusztuljon az ország. A rést be kell tömni!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.