Iskolakezdés koronajárvány és hőhullám idején • Sztrájk és tüntetések • Már nyílt utódlási harc dúl a Likudban

Folytatódik a kánikula. A meteorológiai előjelzés szerint legalább keddig az izraeli nyárhoz mérten is nagyon meleg napok várhatóak, északon és a központban szélsőséges hőhullámra kell számítani. A veszélyes forróság miatt a judai sivatagban szerdáig lezárják a turistautakat.


A koronavírus második hullámának legújabb fejleménye, hogy sztrájkba kezdtek a laboratóriumi dolgozók. A kórházakban és a járóbeteg rendelőkben nem végeznek laboratóriumi vizsgálatokat, illetve csakis, ha életmentő beavatkozáshoz szükséges, műtétekhez, szüléshez. Viszont felfüggesztették a nem sürgős műtétek laborvizsgálatait, és a koronavírus vizsgálatok eredményeit is csak a pozitív tesztek esetén közlik. A laboratóriumi dolgozók magasabb fizetést követelnek a jelenlegi 6-7-ezer sékel helyett – ami gyakran alig lépi túl pár száz sékellel az 5300 sékeles minimálbért.


Harag és bizonytalanság jellemzi az iskolakezdést. Két nappal a tanítás megkezdése előtt még mindig nem tudni, hogy a magas fertőzési arány miatt mely településeken nem kezdődhet meg az oktatás. A kapszulás rendszer miatt egymillió diák csak otthonról kezdheti meg a tanévet, és ebben az oktatási formában is csak három napot tanulhatnak hetente.


Megkezdődött a nyílt utódlási harc a Likudban. Iszrael Katz pénzügyminiszter Jeruzsálem legbukottabb vezetőjének nevezte Nir Barkatot, mire Barkat közölte, hogy Katz pénzügyminiszteri ténykedése tényleges veszélyt jelent Izrael népére, egymillió munkavállalóra, a jobbaldal vezető szerepére és a Likudra. Lehet, hogy mindkettejüknek igaza van?


Nehémia Straszler, a Haaretz újságírója így ismertette a jelenlegi helyzetet a Tizenkettes televízió reggeli műsorában: A tegnapi Balfour utcai tüntetés után, hol a Breszlavi harediek is megjelentek, Netanjahu sürgősen összehívta a korona-kabinetet. Gamzu professzor végre lépést sürget nemcsak a városok fertőzési ráta szerinti besorolására és egyedi kezelésére, hanem az arab szektorban az esküvők és más tömegrendezvények megállításában, valamint az umani zarándoklat kérdésében is. Ez utóbbi ügyben a minisztereket is összehívták, akik előreláthatólag megengedik majd, ha nem is húszezer, de egy kisebb létszámú csoport Umanba utazását. A helyzet valóban kritikus. Mindenképp el kell kerülni egy újabb gazdasági zárlatot, mely minden számítás szerint legalább újabb húszezer újabb munkanélkülit jelentene, akik ahhoz a vitatott számú – öt- vagy nyolcszázezer munkakeresőhöz – csatlakoznának, akik már most sem tudnak visszatérni a munkaerőpiacra. Ez végzetes csapást mérne a gazdaságra. A világ más országaiban, Európában sem beszélnek már sehol kijárási tilalomról vagy teljes zárlatról, hanem csakis korlátozásokról, és ekként kellene eljárni itt, Izraelben is.


A Netanjahu-ellenes tüntetések tizedik hetén az eddigi legnagyobb demonstráció volt a Balfour utcai kormányfői rezidenciánál. Több mint negyvenezren követelték a miniszterelnök távozását. Minden tüntetőnek papír-karszalagot osztottak, s az elfogyott szalagok összeszámolásából állapították meg a létszámot a tüntetést vezető civil szervezetek, a fekete zászlósok, a crime miniszter, és a többi csoportosulás -ezzel megkérdőjelezve a hivatalos médiában bejelentett 15-20 ezres számot, s lezárva a számháborút. Megjelentek a szombati tüntetésen a breszlávi haszidok, és orosz nyelvű cirill feliratos táblák is.

Haszidok és “anarchisták” Netanjahu-ellenes tánca

Mint utóbb kiderült, csak műanyag játékfegyverrel fenyegettek meg egy szombat esti tüntető csoportot. Az országszerte hónapok óta tartó, ma már több mint 300 útkereszteződésekben és autópályák hídjain rendezett tüntetés-hálózat egyik tüntetéséről van szó Herzliánál. Miután egy elhaladó autóból fegyverrel fenyegették őket, összecsomagoltak és elmentek, majd átadták a rendőrségnek az atrocitásról készül telefonos képeket. Ennek alapján a rendőrség vasárnapra elfogta az elkövetőket, két Arielben élő testvért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.