Kormány helyett álkormány • Korona válságkezelés helyett totojázás • Demokrácia helyett a tüntetők zaklatása

Az óvárosra vetített szövegek a szombati tüntetésen: Fal a nép és a kormány között, csatlakozzatok hozzánk a törés rendbe tételére , mi vagyunk a remény

Egy hónapos szünet után – a lapok szerint Netanjahu megharagudott Ganzra, és ezért nem volt kormányülés – kedden remélhetőleg összeül a kormány, hogy a koronaválság ügyeiben döntsön. Továbbra sem dolgoznak a költségvetés elkészítésén 2020-2021-re, ami jelentősen hátráltatja, sőt várhatóan lehetetlenné teszi a korona okozta, és a jövőben várhatóan tovább mélyülő gazdasági válság kezelését. Ehelyett Jiszrael Katz működése nyomán felmondott az utóbbi hetekben a minisztérium két, költségvetésért felelős vezetője, és a kirúgás fenyegeti a mellesleg általa kinevezett, új igazgatónőt is. Mindeközben a koronaválság egészségügyi vonatkozásai is csak romlanak, egyre több a beteg, egyre zsúfoltabbak a kórházak. Miután a kormánynak még a jelenlegi égető, válságos helyzetben sem volt sürgős összeülni, a Rabin téren vasárnap 35 alternatív (és természetesen nem állami fizetésből élő) “miniszter” gyűlt össze, hogy alternatív “kormányülést” tartson.

A civil “miniszterek”, fejükön annak a képével, aki helyett üléseznek – fotó: Vadász Éva

Szombat este ismét – már 11. hete – több mint háromszáz hídon és kereszteződésben, majd a cesareai és a jeruzsálemi Balfour utcai rezidenciánál tüntettek a Netanjahu távozását követelők. A Balfournál a Párizs-teret ünnepélyesen átnevezték Demokrácia térnek. Ismét karszalagot osztott az egyik civil szervező csoport minden tüntetőnek, ennek alapján ezúttal huszonötezren vettek részt a Balfour utcai demonstráción. A tüntetés elején letartóztatták “Soskét”, vagyis Zeev Engelmeier illusztrátort, a jeruzsálemi Bezalel művészeti egyetem tanárát, aki évek óta a kormányellenes tüntetések szórakoztató színfoltja. Ezenkívül ezen a héten brutális küzdelem után nem engedték bevinni a tüntetéseken rendre megjelenő tengeralattjáró utánzatot sem, amely nyomozást sürget a tengeralattjáró-ügyben Netanjahu ellen.

Soske a múlt héten a tüntetésen – Fotó: Frank Peti

Jifat Sasa-Biton képviselőnő, a kneszet koronabizottságának elnöke a ynet stúdiójában leleplezte Netanjahunak és az embereinek hazugságát: “Az epidemiológiai kutatások alapján a Balfour utcai tüntetéseken senki sem fertőződött meg. Ezeket az adatokat láttuk” – jelentette tweeter üzenetben Somfalvi Attila, a ynet szerkesztője.


Az ultraortodox önkormányzatok azzal fenyegetőznek, hogy megtagadják az együttműködést a kormánnyal, ha zárlatot és kijárási korlátozásokat rendelnek el településeiken. A korona kabinet a múlt héten elfogadta, hogy a “piros” helyeken hétfőtől rendkívüli korlátozó intézkedések, kijárási korlátozások lépnek életbe. Jelenleg arab és ultraortodox települések tartoznak a különösen fertőzött “piros” járványügyi csoportba. Az egészségügyi minisztérium már csak 8-10 vesztegzárra ítélt település listájának összeállításán dolgozik a katonai rádió szerint, miközben összesen 31 “piros” hely van az objektív fertőzöttségi kritériumok alapján.


Nem várható enyhülés a héten: folytatódik a rekkenő, párás hőség Izrael-szerte. Hétvégén is rekord melegeket mértek az ország minden pontján, Jeruzsálemben pedig az eddig mért minden idők legmelegebb éjszakáját: 31.5 C volt péntek éjjel a fővárosban.


A Nemzeti Parkok Hatósága nemi elkülönítésbe kezd az Ein Tzukim természetvédelmi területen a forrásnál, és a Holt-tenger északi részének fürdőhelyén. Egyelőre csak kísérletképpen és csak ezeken a helyeken, külön fürdőzhetnek csakis a férfiak és a nők.


Trump elnök egy újabb húzással belekeverte Izraelt és a közel-keleti békét az elnökválasztás, és az evangelista szavazótábor kielégítésére folytatott nemzetközi ki-egyezkedések sorába. Pénteken gazdasági-normalizációs megegyezést kötött Szerbia és Koszovó, s ebben Izraelnek az a szerep jutott, hogy Koszovót elismerje. Ezért a muszlim többségű ország diplomáciai képviseletet nyit Jeruzsálemben – majd bizonyos feltételekkel jövőre talán Szerbia is (bár ezen a szerb elnök kissé meglepődött, lásd videó). Ezzel a vádlott Netanjahu a külügyminisztérium 2008 óta folytatott külpolitikáját változtatta meg Koszovóval kapcsolatban. Izrael ugyanis mindeddig nem volt hajlandó elismerni Koszovót, mert ezzel véleménye szerint precedenset teremtett volna a Palesztin állam létrehozására, és nemzeti függetlenségének kinyilvánítására. Természetesen az elismerés pozitív fejlemény, mindazonáltal egyetlen muszlim többségű országgal létrejött formalizáció sem “tünteti el” a palesztinokat, akikkel a konfliktus megoldása valóban fontos lenne.


Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.