Tüntetések országszerte • Felmondott az ultraortodox Litzman miniszter • Netanjahu aláírja az összeférhetetlenségi nyilatkozatot

Arie Deri (b) és Jákov Licman - fotó: Kobi Gideon / GPO
Arie Deri (b) és Jákov Licman - fotó: Kobi Gideon / GPO

Ismét hatalmas tömeg tüntetett szombat este Netanjahu lemondását követelve előbb több mint 300 helyen a hidakon és kereszteződésekben, majd Cezareán a magán-rezidenciánál (a szervezők 200 önkéntese által kiosztott karszalagok száma alapján: 1050 résztvevő), és végül a Húrok hídjáról Balfourra tartó menetben Jeruzsálemben (4000), majd a Balfour előtt, a hivatalos rezidenciánál (24500 tüntető).


Yakov Litzman ultraortodox lakhatási miniszter felmondott, kilép a kormányból, mivel bevezetik a teljes zárlatot az őszi ünnepekre. Szintén a zárlat ellen emelte fel szavát Amir Jaron professzor, a jegybank elnöke, annak várható katasztrofális gazdasági következményei miatt. Vasárnap este szavaznak a miniszterek a Netanjahu javasolta teljes, a tavaszinál is szigorúbb zárlatról.


Netanjahu, mint bűnügyi vádlott várhatóan aláírja végül az összeférhetetlenségi nyilatkozatot, aminek függvényében a legfelsőbb bíróság hivatalba lépését engedélyezte. Leginkább azt nehezményezte, hogy nem csak közvetlenül, a jogrendszer vezetői kinevezésének részeseként nem gyakorolhat nyomást, de közvetve sem, például nem szavaztathatja meg sem a kormányfő törvényen felül állásáról szóló “francia törvényt”, sem a legfelsőbb bíróság döntéseinek felülírását kneszetben új törvénnyel lehetővé tevő “felülíró” jogszabályt.


Izrael az egyetlen ország a világon, mely másodszor is teljes kijárási tilalommal készül védekezni. A koronavírus elleni védekezés csődje. Fél évvel a járvány kitörése után a teszteléses rendszer teljes kudarca. Harag a politikai partnerek és a lakosság részéről. Ma reggel a kormány összeült, hogy megvitassa az Izraelben elrendelendő általános kijárási tilalmat az ünnepek alatt. A múlt héten bemutatott javaslat még súlyosabb lezárásokról beszél, mint azt az első hullámban láttuk, és ennek oka, hogy a százezer főre jutó fertőzések száma az egyik legmagasabb a világon.


Gamzu professzor az aggodalom igazi okait öt pontban jelölte meg:

  • Az utóbbi időben a fertőzések száma drasztikusan megnőtt a lakosság egyéb rétegeinél is. Ma már az arabok és a vallásosok lakta településeken az új betegek száma épp csökkenőben van.
  • A lakosság 93%-a él olyan városokban, negyedekben, ahol növekvőben van a betegszám.
  • Megváltozott a leginkább érintettek korcsoportja és ma már a 40-59 évesek közt a legtöbb az új beteg.
  • Megnövekedett annak aránya is, hogy egy beteg hány újat fertőz meg, mely a nemrég mért egy az egyhez arányról, 1,3-ra növekedett.
  • A súlyos betegek számának emelkedése, mely jelenleg 492, és a hétvégére a jelenlegi ütem mellett elérheti az 553-at.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.