Honduras is Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét

jeruzsalem izraeli zaszloval szikladom
Fotó: Shutterstock

Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét Honduras – jelentette be a közép-amerikai ország elnöke helyi idő szerint vasárnap a Twitteren.

Juan Orlando Hernández közölte, hogy országa még az év vége előtt szeretné megnyitni az új nagykövetséget Jeruzsálemben, ha ezt a koronavírus-járvány alakulása lehetővé teszi.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is megerősítette, hogy a cél a diplomáciai képviselet megnyitása még az idén, s egyúttal Izrael is nagykövetséget nyit Hondurasban, ahol jelenleg diplomáciai irodát tart fenn, amely a nyáron nyílt meg.

Ezt megelőzően mindössze két ország, az Egyesült Államok és Guatemala költöztette át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Jeruzsálem státusa a közel-keleti békefolyamat egyik sarkalatos kérdése, mert jelenleg a legtöbb külképviselet Tel-Avivban működik, Jeruzsálem jogállását pedig a nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli-palesztin tárgyalásokon kell tisztázni.

Izrael egy és oszthatatlan fővárosának tekinti Jeruzsálem egészét, amelynek keleti részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta vissza. A palesztinok pedig azt követelik, hogy ott lehessen majdani államuk fővárosa.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.