Izraelben először észlelték a világ legveszélyesebb termeszfajának megjelenését (Coptotermes formosanus). Ez az ínvázív faj a föld alatt szétrágja az elektromos és egyéb vezetékeket, a világ számos helyén okozott már jelentős áramellátási gondokat.

Szuper-termesznek tekintik, az ismert termeszfajok között a legmagasabb étkezési és szaporodási képességekkel rendelkezik. Egy telep nagysága eléri az egyedek millióit, és akár 100 méterre is elmerészkedik a fészektől.

A termesz különösen magas hő- és páratartalom esetén aktív, ami Izraelben nyáron gyakori.

Az Egyesült Államok egyes államaiban ez a termesz okozza a legnagyobb gazdasági kárt. Amerikában évente dollármilliárdokat emésztenek fel a megelőzés, a kezelés költségei, a károk helyreállítása, az eszközök károsodása és egyéb költségek.

Mivel ez egy új betolakodó faj, a környezetvédelmi minisztérium szerint fontos lenne azonnal megtalálni a termeszek telepeit, hogy megakadályozzák a kártevő terjedését és megtelepedését az ország egész területén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.