Nagyot zuhant a Netanjahu iránti bizalom

A korona-válság kezdete óta soha nem látott mélységbe került a Benjamin Netanjahu miniszterelnök iránti bizalom. A közvéleménynek csak 27%-a bízik benne, pedig a válság kezdetén 56% bizalmát élvezte – ez derül ki az Izraeli Demokrácia Intézet által a Calcalist számára készített felmérésből.

A kutatás szerint nagyban aláásták az elmúlt idők a Roni Gamzu koronabiztosba vetett hitet is, főként az ultraortodox közvélemény körében. A nagyközönség körében átlagosan 51%-os bizalommal bír, szemben az augusztusi 59,5%-kal, de a haredieknél 58-ról 27%-ra zuhant a megítélése.

A gazdasági jövő iránti aggodalom mértéke az átlagjövedelműek körében alig változott, a szegények és a gazdagok körében viszont emelkedett. A nagyközönség körében kissé megnőtt a félelem a gazdasági jövőtől: az augusztusi 56,5%-ról a szeptemberi 61%-ra. Az aggodalom növekedése leginkább a zsidó közvéleményben tapasztalható, ott 54%-ról 59%-ra nőtt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Demokrácia Intézet