Yuval Noah Harari a következőket márciusban, a koronajárvány első hullámában írta, de úgy tűnik, ma aktuálisabb, mint valaha. Azóta, ha a média és a legfelsőbb bíróság nem is, a tömegek észrevették az általa leírtakat, és valóban és az utcára vonultak:

Honnan lehet tudni, ha puccskísérlet zajlik egy országban? Ez nem könnyű. Az égen nincs nagy felirat: “Államcsíny!” A nap tovább süt, a gyerekek tovább játszanak, az emberek továbbra is esznek. Minden normálisnak tűnik.

Amikor a Szovjetunió 1991-ben államcsínyt próbált végrehajtani, az állampolgárok rájöttek, hogy valami bűzlik, mert a televízió csak a Hattyúk tavát közvetítette. Minden csatornán. Újra és újra, vég nélkül. Nem számított, hogy melyik csatornát nézték –ugyanazt a balettet látták.

Nekünk a tévében most mutatják a Hattyúk tavát. Egyre több hattyút a koronáról. Minden csatornán végtelenítve. Ezen hattyúk égisze alatt puccskísérlet zajlik.

A koronavírus kétségtelenül nagyon fontos. De a járvány a végén elmúlik, míg a jelenleg meghozott döntések eredményeivel még sok-sok évig együtt fogunk élni. Ezek élettel és halállal, a szabadságunk határaival és tízmilliárdok elosztásával kapcsolatos döntések.

Ezeket a döntéseket jelenleg olyan személy hozza meg, akit vesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel vádolnak, és aki az elmúlt évben három kísérleten is elbukott az emberek bizalmának megszerzésére.

És a nép megválasztott képviselői nem ellenőrzik, hogy ez a személy mit dönt, mert ez a személy leállította a kneszetet. Ha ez a személy úgy dönt, hogy néhány milliárdot átad barátjának, Yitzhak Tshuvának, ki fogja ezt felügyelni? Ha úgy dönt, hogy leállítja a médiát “a pánik elkerülése érdekében”, akkor ki állítja meg?

Ez a puccskísérlet megállítható. Izraelben, ahogy csakis Izraelben, még a puccsokat is a “visszacsatolási módszerrel” hajtják végre. Bezárja a kneszetet néhány napra, és megnézi, mi történik. Ha a média hallgat, Ganz visszafogott, a Legfelsőbb Bíróság habozik, és a köznép nem foglalkozik vele, akkor bezárva hagyják a kneszetet. A puccskísérlet sikeres volt.

Ha a média kiabál, Ganz dühöng, a Legfelsőbb Bíróság ordít, és a közvélemény az utcára vonul, akkor azt mondják: “Mit csinálnak elefántot egy kis légyből? Ez csak egy kis félreértés.” Tilos, hogy a visszacsatolási módszer sikerrel járjon.

Mindannyiunk felelőssége megakadályozni ezt a puccsot. Legalább egy napra hagyd abba a Hattyúk tavának nézését, és fordulj a kneszet felé. Ennek elégnek kell lennie. És ha Netanjahu és követei akkor is mernék folytatni a puccskísérletet, ha minden reflektorfény rájuk irányul, akkor ezt csak az állíthatja meg, ha a polgárok az utcára vonulnak.