Cicaharc a Likudban • A rendőrség esküvőt vert szét • 2000 alatt az új fertőzöttek száma

EGy sárga tengeralattjáró a szerda esti tüntetésről - fotó: izraelinfo

Cicaharc a Likudban. Keren Barak a “másik hülye szőkének” nevezte Osznat Markot, Likudos frakciótársát a kneszetben. Az “egyik” May Golán. Osznat Mark és May Golán az ellenzéki politikusokat a Balfourból megrendelt üzenetekkel a tévéstúdiókban szó szerint túlüvöltő “politikusok” sorát gyarapítják kneszetbe kerülésük óta. Keren Barak, a Likud mérsékeltebb, racionálisabban gondolkodó ismert politikusnője úgy tűnik, megelégelte két frakciótársa viselkedését, de a vita pontos részletei egyelőre nem láttak napvilágot. Vitájuk olyan szintre jutott, hogy az országgyűlés őreit kellett segítségül hívni.


Esküvőt vertek szét a rendőrök szerda este Givat Zeevben több tucat vendég jelenlétében. A rendőrség betört, majd oszlatni kezdte a teljes zárlat miatt tökéletesen törvénytelen rendezvényt. A rendőri intézkedés során egy rendőr és két vendég könnyebben megsebesült. Csütörtök reggel a keletiek ultraortodox Sasz pártját vezető Arije Deri sérelmezte a történteket, de a rendőrség szerint szabályos és jogos tömegoszlatás történt. A nyilvánosságra került felvételek alapján a rendőri intézkedés során a (saját házukban) szabályszegő állampolgárokat bántalmazták, idős embereket lökdöstek, durván, nagy erőkkel vonultak fel ellenük.


Ganz csütörtök reggel a Ynet-nek: “Vizsgáljuk a tengeralattjáró-ügyben egy ellenőrző bizottság felállításának lehetőségét a Honvédelmi Minisztériumban”. Mandelblitt államügyésznek csütörtökig kell az állam nevében választ adnia a petíciókra. Ennek a lépésnek az előkészítéseként a katonatisztek nyilatkozatainak titkosítását kérte. Mandelblitt úgy tűnik, a mögé a mellesleg hamis érvelés mögé bújik a leleplező erejű nyilatkozatokkal szemben, miszerint “az ügyben nem szabad megmutatni a korrupciót, hogy az üzletet ne mondják le”. Noha ez hazugság, mert már semmiképpen sem tudják lemondani a németek az üzletet, de ezzel Mandelblitt kényelmesen megúszhatja esetleges saját érintettsége esetén is a nyomozást – a korrupt ügyletek idején ő maga a kormány titkára volt – már amennyiben a legfelsőbb bíróság csütörtökön elfogadja érvelését.


Benjamin Netanjahu miniszterelnök felesége, Szara Netanjahu számára új, páncélozottan védett autót rendeltek, mely legkevesebb egymillió sékelbe kerül az államnak. Ehhez hasonlóan értékes járművet az állam csak férjének, valamint a védelmi- és a pénzügyminiszternek biztosít.


Szerdán 2004 új koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. “Elértük a megcélzott adatokat, könnyíthetünk a zárlaton” – jelentette ki Roni Gamzu koronabiztos a korona kabinet csütörtöki döntése előtt. A vírus elleni védekezés vezetője szerint Izrael elérte azt a fertőzési arányt, ami után könnyíteni lehet a karantén intézkedéseken: “Javasoljuk az első lépcsőben megnyitni azokat a vállalkozásokat, ahol nincs személyes kapcsolat az ügyfelekkel, és ezzel párhuzamosan a bölcsődéket és óvodákat” – mondta Gamzu. A kritikus állapotban lévő betegek száma 734-re csökkent, de ezzel ellentétben rekordmagas lett a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma. Az egészségügyi minisztérium egyik képviselője szerint vasárnaptól megnyithatják a zimmereket, a magánhotelek kiadó szobáit is.


Mose Bogi Jaalon (ex-vezétkari főnük, ex-védelmi miniszter, Kék-Fehér) bojkottálja a kneszet ülését, amelyen jóváhagyják az Egyesült Arab emírségekkel és Bahreinnel kötött normalizációs egyezményeket, mert nem hozták nyilvánosságra az F-35-ök eladásáról szóló záradékot, amely veszélyezteti Izrael légi fölényét a térségben. Benjamin Netanjahu tagadta, azonban a többi, külföldi érdekelt fél nem titkolja, hogy az egyezmény részeként Amerika legfejlettebb vadászgépeket fog eladni az Öböl-menti államoknak. Jaalon a fegyverüzlet eltitkolása ellen tiltakozik távolmaradásával. Az egyezmény ellen fog szavazni az arab pártszövetség, mert az tartalmazza Donald Trump amerikai elnök béketervének, az “évszázad üzletének” pozitív említését, és számukra Trump elképzelései elfogadhatatlanok a térség rendezésére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.