Ma van a Vegán Világnap 2020 – Mennyire könnyű vegánnak lenni Izraelben?

Vegán Falafel pakolás Salátával és tahini mártással - fotó: Shutterstock
Vegán Falafel pakolás Salátával és tahini mártással - fotó: Shutterstock

A Vegán Világnap november elsejére esik. A vegánok nem esznek állatokat, és olyan termékeket sem fogyasztanak, amelyek állatok kihasználása által készültek, mint például a hús és a tejtermékek, a tojás és a méz.

Az étkezés, az éltmód elsősorban magánügy, de az is nagyon fontos ennek megtartásában, hogy az adott társadalom mennyire tolerálja a ma még leginkább kivételnek számító egyéni döntést.

Milyen könnyű manapság vegánná válni Izraelben? Milyen jogok illetik meg a vegánokat a közintézményekben?

Törvényi szinten még nem szabályozták külön a vegánok jogait, de az állami szerveket kötelező belső intézményi előírások már most igen sok helyen kötelező jelleggel biztosítják, hogy a vegánokat ne érje hátrányos megkülönböztetés, és hogy betarthassák az általuk elengedhetetlennek tartott életmódbeli szabályokat.

Az oktatási minisztérium szabályai alapján az óvodai, iskolai étkeztetésben köteles az étkezésért felelős ellátó biztosítani, hogy amennyiben az étkeztetett gyermekek közül valaki vegán étrendet kér, az megfelelő összetételű ételt kapjon.

Ugyanilyen szabályokat hozott az egészségügyi minisztérium, mert a kórházakban, pszichiátriai intézetekben is kötelesek a vegán ellátottaknak a megfelelő kosztot lehetővé tenni.

Emellett a börtönben is kötelező a vegán étrendet kérő foglyoknak vegán ellátát biztosítani.

A katonaságban is egyre elfogadottabbá vált már, hogy elismerik a katonák jogát a vegán életmód folytatására a katonai szolgálat idején is: a vegetáriánus étrend minden azt választó katonának jár. Aki pedig vegán életmódot szeretne folytatni a katonai szolgálat alatt, és amennyiben bizonyítja, hogy már a bevonulás előtt legalább fél évvel (illetve az erre irányuló kérelem előtt három hónappal) is vegánista volt, vegán kosztot kap, és vegán egyenruha is jár neki: a katonai sapka nem gyapjúból, a bakancs nem bőrből, hanem szintetikus anyagbók készül részükre.

Nem járt viszon sikerrel ezen a téren Miki Haimovits (Kék-Fehér) képviselőnő, mert a Kneszet már többször elutasította a kérését, hogy a bőrből készült parlamenti székét lecseréljék – majd pedig később az összes üléstermi széknek is ez legyen a sorsa. Haimovits még kénytelen a széket egy takaróval lefedni – de megígérte, tovább harcol azért, hogy a törvényhozás megtegye ezt a szimbolikus, lelkiismereti okokből fakadó döntést.

Vegán fejadag az IDF-ben