Bezárt világ – nyitott könyvek

Az eheti ajánlatom – úgy gondolom – aktuálisabb, mint valaha, mert egy politikával foglalkozó könyvről szól.

Sokan úgy vélik – szerintem helyesen –, hogy a politika a világ egyik legérdekesebb és legfontosabb jelensége. Mindig és mindenhol ott van. A mindennapjaink szerves része ha akarjuk, ha nem, még azoknak is, akik tagadják jelentőségét, vagy egyszerűen közömbösek, mert valójában megszervezi az emberi társadalmakat. Ez fontos, ezért szeretném elolvasásra ajánlani Török Gábor ” A lakott sziget – utazás a politika világába” című könyvét.

Bátran mondhatjuk, hogy a mai világban a társadalom politikai tudása és kultúrája alacsony. Nemcsak a politikai, de az alapvető társadalomismereti oktatás sincs jelen az általános iskolarendszerekben. Nem tudni például, hogy ez a tudáshiány mennyiben járult hozzá ahhoz, hogy különböző országok (beleértve Izraelt is) egyre másra sikerrel bontják le a demokratikus intézményeiket. Ennek megválaszolására Török sem vállalkozik, de valószínű, hogy jobb hely lenne minden ország, ha többet tudnánk a politikáról.

A könyv azoknak az olvasóknak lehet igazán érdekes, akiket a napi hírfogyasztáson túl is érdekel a téma, de még nem foglalkoztak semmilyen szinten társadalomtudományokkal. Nekik ez a könyv valóban jó kapaszkodót nyújthat a politikai folyamatok megértéséhez, a döntések értelmezéséhez így végső soron a körülöttünk lévő világ megismeréséhez. “A lakott sziget” ugyanis egy leegyszerűsített, mondhatni teljesen “lightos” bevezetés a politológiába.

A szerző 11 fejezeten keresztül mutatja be a politika különböző aspektusait (például vezetők, rezsimek, kommunikáció stb.), és veszi sorra ezen területek fejlődését, jelentőségét és működését. A téma komplexitását és sokszínűségét Török Gábor mindenki számára könnyen érthető nyelvhasználattal ellensúlyozza és történelmi példák, filozófusok, a politikatudomány klasszikusai segítségével próbálja bizonyítani, hogy valóban izgalmas a politika világa. Nem csupán tudományos megközelítéseket használ, hanem népszerű filmsorozatokat is idézve mutatja be e szövevényes rendszer játékszabályait.

Különösen hasznos útmutató mindazoknak, akik most ismerkednek a politika világával. Az író egyedül a választási rendszerek manipulálhatóságának illusztrálásakor beszél Magyarországról, a konkrét ottani helyzetre való utalásokat viszont kínosan kerüli. Egészében véve általános érvényű marad, és így könnyen befogadható stílusával sokaknak hasznos olvasmány lehet “A lakott sziget.”

Török Gábor: A lakott sziget
Athenaeum Kiadó Kft, Budapest, 2017

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.