NYT: Izraeli ügynökök megölték Teheránban az al-Kaida egyik vezetőjét

Hírszerzési források szerint izraeli ügynökök az Egyesült Államok kérésére agyonlőtték Abdullah Ahmed Abdullahot, a terrorszervezet második emberét. A likvidálásra az amerikai afrikai nagykövetségek elleni 1998-as támadás évfordulóján került sor, amelynek Abdullah részt vett a tervezésében.

Amerikai kérésre izraeli ügynökök végeztek még augusztusban az al-Kaida terrorszervezet parancsnoki ranglétrájának második emberével, akit azzal vádoltak, hogy segített kitervelni az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége elleni 1998-as merényletet – írta pénteken a The New York Times titkosszolgálati tisztviselőkre hivatkozva.

Az amerikai lap értesülése szerint Abdullah Ahmed Abdullahot, mozgalmi nevén Abu Mohammed al-Maszrit három hónappal ezelőtt Teheránban két, motorkerékpáron ülő férfi lőtte le. Maszrit korábban az al-Kaidát jelenleg vezető Ajman az-Zavahri utódjának tekintették.

A jelentés szerint az ügynökök éjjel öt golyóval lőttek Abdullah személygépkocsijára, és megölték az autójában tartózkodó lányát, Miriamot is. Ő Hamza bin Laden, az al-Kaida alapítójának, Oszama bin Ladennek a fia özvegye volt. A likvidálás az afrikai amerikai nagykövetségek elleni támadás évfordulóján történt, amelynek egyik tervezője Abdullah volt. Ebben a támadásban 223 ember meghalt és körülbelül 4000 megsebesült a robbanóanyagokkal megrakott teherautók felrobbanása következtében.

Az Egyesült Államok évek óta követi Iránban Abdullahot és más al-Kaida tagokat, de nem világos, hogy részt vett-e az egyiptomi születésű férfi augusztus 7-i likvidálásában. Még tisztázatlan okokból az al-Kaida nem jelentette be a magas rangú tisztviselő halálát, ráadásul Irán ezt is elrejtette, és egyetlen ország sem vállalta a merénylet felelősségét – eddig halála csak pletyka volt. Az incidens idejéhez közeledve az iráni média beszámolt a merényletről, de azt állította, hogy az áldozat Habib Daub történelemprofesszor volt, aki a Hezbollah tagja. Egy hírszerzési forrás szerint Habib Daub valójában Abdullah hamis személyazonossága volt. 

Abdullah, aki halálakor körülbelül 58 éves volt, az al-Kaida egyik alapítója volt, a szervezet jelenlegi vezetőjének utódjának tekintették. Az FBI felvette a világ legkeresettebb terroristáinak listájára, és 10 millió dollárt ajánlott fel az információkért, amelyek elfogásához vezetnek. Az amerikai hírszerzés szerint 2003 óta él Iránban. Az országban való tartózkodása meglepő Irán, a síita teokrácia és az al-Kaida, a szunnita dzsihadista szervezet keserű versengése miatt. A felek többek között iraki földön harcoltak egymással.  

A terrorizmus szakértői szerint Irán megengedhette, hogy az al-Kaida tagjai a területén tartózkodjanak annak biztosítása érdekében, hogy az ne működjön a határain belül, és lehetővé tegye a szervezet számára, hogy fellépjen az Egyesült Államok, közös riválisuk ellen. A múltban Irán tagadta, hogy engedélyezte volna az al-Kaida tagjainak működését a területén, és azt állította, hogy kiutasítja a szervezet Afganisztánból beszivárgó tagjait.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.