Anya-apa helyett szülő1-szülő2 az IDF-ben • Megnyitják a határokat az új olék hozzátartozói előtt • Deni Avdija a harmadik izraeli NBA-kosárlabdázó

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Beni Ganz védelmi miniszter és helyettes miniszterelnök utasította a Védelmi Minisztériumot, hogy a hivatal minden beadványában változtassák meg az anya/apa adatait szülő1/szülő2-re. Hasonló előírással fordult a szintén Kék-Fehér-párti igazságügyi miniszter, Avi Nissenkoren a hivatalához. Eközben az izraeli parlament a héten elutasította az ez ügyben benyújtott törvénytervezetet, mely szerint ezentúl Izraelben minden hivatalos iratban a gender-semleges meghatározást használnák.


Michael Cotler szerdán bejelentette, hogy Bevándorlási Hivatal döntése értelmében egy hónapon belül megnyitják a határokat a maximum 4 éve alijázott olék közvetlen hozzátartozói előtt. A hivatal azt tervezi, hogy a rendeletet kiterjeszti a régebben érkezett bevándorlók közvetlen családtagjaira is.


A nagy érdeklődésre való tekintettel november 28-ig meghosszabbították a PHOTO IS:RAEL szabadtéri fotókiállítást, a Tel-Aviv-i Kikar Hamedinán. A kiállításon Szalai Daniel magyar fotós Novogen című fotóesszéje mellett munkatársunk, Kallos Bea Bar Keleti Ágnesről készített képe is látható a Lonka Projekt anyagából, amely Holocaust túlélőket mutat be a világ minden tájáról.

Keleti Ágnes – fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

A 19 éves izraeli Deni Avdija kosárlabdázó a kilencedik helyen kelt el a ma hajnalban megtartott idei NBA drafton, és a nagy nevű Washington Wizardshoz került. Avdija a harmadik izraeli, aki az NBA-ig jutott, eddig a legmagasabb helyről – Omri Caspi és Gal Mekel mellett. Avdija szülei is ismert sportolók: édesapja a volt jugoszláv Fiba kosárlabdabajnok, Zufer Avdija, édesanyja pedig Sharon Artzi izraeli futónő.


Szerdán részlegesen megnyitják az izraeli IKEA áruházakat, azonban az üzletekben csak a legszükségesebb termékek megvásárlására lesz lehetőség: lámpák, izzó, akkumulátorok, konyhai, fürdőszobai felszerelések és szerelékek, ágyak, matracok, mobiltelefon tartozékok és élelmiszerek lesznek kaphatóak. Az áruház nem nyitja meg sem a bemutató tereit, sem az éttermeit, valamint a gyerekek részére fenntartott játszó részleg is zárva marad.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.