Az új koronavírus esetek közel fele az izraeli arabok köréből származik • Ismét lezárhatják Názáretet

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Az új korona-megbetegedések közel felét az izraeli arabok körében regisztrálják – írja a ynet.

Az elmúlt héten kimutatott új koronavírus-esetek csaknem fele az arab szektorból származik – közölte a Nemzetbiztonsági Tanács csütörtökön, jelezve, hogy a fertőzöttségi ráta 6,5%-os az arab közösségben elvégzett tesztek alapján.

Az esetek csupán 9,5%-át találták az ultraortodox közösségekben, 44,5%-át pedig az általános populációban.

Názáretet, Izrael legnagyobb arab városát a fokozott morbiditás miatt vörös zónának minősítették. Pénteken a korona-kabinet megbeszélést folytat a város esetleges lezárásáról a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

Egy másik, szintén Galileában található arab várost is lezártak szerdán, miután az elvégzett tesztek 10,4 százaléka bizonyult pozitívnak.

Más izraeli arab közösségeket is bezártak a vírus fokozott terjedése miatt a lakosok között.

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtök este közölte, hogy az elmúlt nap során 482 új izraeli koronafertőzöttet azonosítottak, miután több mint 36 000 tesztet végeztek, amelynek 1,3 százaléka mutatott pozitív eredményt.

Jelenleg 541 ember küzd a vírussal a kórházakban, 315 súlyos állapotban van, míg 127 lélegeztetőgépen tartózkodik. Miután csütörtökön napközben három ember meghalt, a járvány kezdete óta bekövetkezett halálesetek száma elérte a 2742-et.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Hezi Levi professzor elmondta, hogy emelkedtek az észlelt esetek. “Noha a növekedés lassú, ez továbbra is emelkedés, amint azt az un. R szám jelzi, amely a vírus terjedésének mértékét mutatja: meghaladja az 1-et, miközben annak 1-nek, illetve 1 alattinak kell lennie” – mondta Levy.


Benjamin Netanjahu miniszterelnök előre meghatározott, az emésztőrendszerének rutinellenőrzésén megy át pénteken. A mélyaltatással járó vizsgálatot személyes orvosa, Dr. Zerman Herk Berkovich végzi. A beavatkozás ideje alatt Beni Ganz látja el a miniszterelnöki feladatokat.


Izraelt újra a zöld, azaz biztonságos országok közé sorolta csütörtökön Uruguay-al és Sri-Lankával együtt Anglia, így az utazóknak nem kell karanténba vonulniuk a szigetországba való érkezésükkor.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.