Ganz vizsgálóbizottságot állít fel a korrupciógyanús tengeralattjáró-közbeszerzések miatt

Beni Ganz és Amnon Sztrasnov nyugalmazott bíró, 2020. november 22. - fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium
Beni Ganz és Amnon Sztrasnov nyugalmazott bíró, 2020. november 22. - fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter vizsgálóbizottságot állít fel a védelmi minisztériumban a korrupciógyanús tengeralattjáró-közbeszerzések miatt – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Ganz Amnon Sztrasnov nyugalmazott bírót, katonai bírót és katonai főügyészt nevezte ki a tengeralattjárók és hadihajók korrupciógyanús katonai közbeszerzésével foglalkozó vizsgálóbizottság élére. A testület körülbelül két hét múlva kezdi meg munkáját.

“Ganz választásokba sodorja Izraelt, és azon dolgozik, hogy rágalmazza Netanjahut” – állította Miki Zohár, a Likud frakcióvezetője a bejelentés után, ugyanis az ellenzék szerint Benjamin Netanjahu kormányfő, a Likud vezetője is érintett a korrupt ügyletekben.

A 22. hete tartó szombat esti tömegtüntetéseken az ellenzék rendszeresen hatalmas tengeralattjáró utánzatokkal menetel, és vizsgálóbizottság felállítását követeli elsősorban a miniszterelnök szerepének feltárására.

A korrupciógyanús tengerészeti közbeszerzések miatt már számos vádiratot nyújtott be az ügyészség, katonai vezetők, legmagasabb szinteken működő biztonságpolitikusok és üzletemberek bizonyultak eddig érintettnek.

Aviháj Mandelblit főügyész bejelentette, hogy a kormányfőnek nem volt része ebben az ügyben, és nem engedélyezte a nyomozás megindítását Benjamin Netanjahu ellen.

Az elmúlt hetekben Ganz számos konzultációt folytatott vezető jogi és biztonsági tisztségviselőkkel, és úgy találta, hogy vizsgálóbizottsága fényt deríthet a gyanús közbeszerzések folyamatára, górcső alá veheti az alkalmazott eljárásokat és a döntés módját.

Sztrasnov bizottságának tagjai olyan szakemberek, akik korábban katonai közbeszerzésekkel foglalkoztak, és ismerik az erre vonatkozó szabályokat és eljárásokat. Négy hónapot kaptak a jelentés elkészítésére, melynek megígérték nyilvánosságra hozatalát.

A bizottság a védelmi minisztérium keretei közt áll fel, és csak a minisztérium dolgozóit és a hadsereg tagjait kötelezheti megjelenésre, kérdéseik megválaszolására. Ezzel szemben egy állami vizsgálóbizottság vagy a rendőrség bárkitől megkövetelheti a válaszadást akár a kínos kérdésekre is.

Ha a testület megállapítja esetleges újabb bűncselekmény gyanúját, akkor a legfőbb ügyészhez fordulhat, aki eldönti, hogy kiterjesztik-e a vizsgálatokat valódi nyomozássá.    

Ganz egyik legfőbb választási ígérete a Kék-Fehér párt élén folytatott kampánya idején a tengeralattjáró-ügy mélyebb kivizsgálása volt, de Netanjahuhoz történt csatlakozása, a Likud–Kék-Fehér koalíciós kormány megalakulása után kijelentette, hogy elfogadja Mandelblit döntését.

A bizottság felállítása a 12-es kereskedelmi tévé politikai elemzői szerint a Kék-Fehér és a Likud kapcsolatának megromlását jelzi. Izraelben már nem azt tekintik kérdésnek, hogy lesznek-e előrehozott választások,, még mielőtt jövő novemberben Netanjahunak a koalíciós egyezmény alapján át kellene adnia a miniszterelnöki széket Ganznak, hanem az a kérdés, hogy már tavasszal, vagy csak jövő nyáron tartják-e meg az előrehozott választásokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.