2 halott egy repülőgép-balesetben • Legalább 8 halott egy Szíriában végrehajtott légitámadásban

Két ember, a 42 éves Itai Zajden tartalékos tiszt és a 19 éves Lihu Ben-Basza szakaszvezető vesztette életét tegnap egy pilótaképző tréning során, amikor repülőjük lezuhant. A hadsereg vizsgálja a szerencsétlenség okát, még nem világos, hogy technikai vagy emberi hiba áll a baleset mögött.


A légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy megkapta a legutóbbi esetvizsgálatok eredményeit, amelyek során a Vaskupola rendszer nem tudta elfogni a Gázai övezetből kilőtt rakétákat. Az IDF szóvivője elmondta: “A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy minden eseményben voltak olyan technikai és operatív elemek, amelyek befolyásolták a tényt, hogy végül nem lőtték le a rakétákat, de ezt nem emberi hiba vagy a felderítő és figyelmeztető rendszerek hibás működése okozta. A légvédelem harcosai a követelményeknek megfelelően jártak el.” Norkin kijelentette: “ezekben az esetekben nem teljesítettük a tőlünk elvárt küldetést”.


Izrael újabb támadást hajtott végre Damaszkusz közelében – tudatta a szíriai hadsereg szerda hajnalban. Katonai források szerint a célba vett területen jelentős az iráni katonai jelenlét. A szíriai hadsereg szerint a támadást a Golán-fennsíkról indították, és csak anyagi kár keletkezett, áldozatok nincsenek. Később a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont közölte, hogy legalább 8 halottja van a támadásnak.

Izrael a múlt héten is több szíriai célpontra mért csapást, miután az izraeli kormány megfogadta: nem fogja megengedni, hogy az Aszad-kormánnyal szövetséges Irán jelentős jelenlétet építsen ki Szíriában.

Az izraeli védelmi minisztérium a Reuters hírügynökség megkeresésére nem kommentálta a szíriai bejelentést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.