Moszkva elítélte az iráni atomfizikus meggyilkolását

Határozottan elítélte Mohszen Farizade iráni atomfizikus meggyilkolását hétfőn kiadott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A tárca súlyos aggályának adott hangot a “terrorcselekmény provokatív jellege miatt”, amelynek célja szerinte a helyzet destabilizálása és a konfliktuspotenciál fokozása a térségben.

“Akárki is álljon a gyilkosság mögött és próbálja azt a politikai céljai érdekében felhasználni, felelősségre kell vonni ezért” – állt a dokumentumban.

Az állásfoglalás emlékeztetett rá, hogy a Közel-Kelet és a Perzsa-öböl térségének stabilitása állandó prioritás Oroszország számára, amelynek érdekében fellép és kezdeményez az ENSZ-ben és a más nemzetközi szervezetekben, valamint a térség államaival ápolt kétoldalú kapcsolatok keretein belül. Az orosz külügyminisztérium az “összes felet” arra szólította fel, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amely e feszültség növekedéséhez vezethetnek a térségében.

Az eddig ismert információk szerint a hétfőn eltemetett tudóst és testőreit pénteken támadták meg fegyveresek. Farizade megölése miatt az iráni parlament elkezdte annak a törvénynek a felülvizsgálatát, amely jóváhagyta Irán megállapodását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ).

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.