Miért hatalmas bukta Netanjahu járványkezelése?

Ha összehasonlítjuk Izrael járványügyi adatait több európai országéval, köztük a magyarral, akkor talán még meglehetősen sikeresnek is tűnhet a helyzet, de ez a kép csalóka. Európában az országhatárok sebezhetőek, átjárhatóak, minden ország jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolít szomszédaival, és akkor még nem szóltunk a jelentős idegenforgalomról, a több országban élő családok egymást látogatásáról.

Izrael ezzel szemben olyan, mint egy sziget, mint mondjuk Új-Zéland. És ez egyszer végre élvezhetné elszigeteltségének előnyeit, hiszen könnyű ellenőrizni a határokat. Libanonnal, Szíriával semmi, Jordániával, Egyiptommal elhanyagolható a határforgalom, könnyűszerrel átlátható és kontrollálható lenne a Ben Gurion repülőtér, az ország egyetlen kapuja.

Új-Zéland szigetén racionális járványkezelést folytatott a miniszterelnöknő, meg is látszik az eredménye, nincs náluk korona. Azonban van egy jelentős különbség Új-Zéland és Izrael között: Izraelben a járvány harmadik hullámának a kezdetén is teljes a káosz, nem világos, hogy minek alapján miféle intézkedést hoznak és miért. Semmi sem logikus, vagy csak elvétve, és mégis, mindenre van magyarázat: Benjamin Netanjahu személye, sajátos viszonya a koronavírus járványhoz, Izraelhez, a politikához. Életműve a zavarosban halászásról, a machiavellista hatalmai harcról szól, ebben kiváló.

Netanjahunál csak egy dolog világos: minden politika, mindent alárendel saját politikai, jelenleg elsősorban korrupciós perének alakulása által meghatározott érdekeinek. Ezért nem vezették be – noha megszavazták – a Gamzu-féle utcalámpa tervet, ezért nem zárják le a különösen fertőzött, s ezért nem szabadítják fel az alig, vagy egyáltalán nem fertőzött falvakat, városokat. Ennek megfelelően a járvány soha nem volt és nem is lesz kontroll alatt, egyik hullámból a másikba kerülünk. A tömeges tesztelés is várat magára, sem a munkahelyek, sem az oktatási intézmények nem tesztelnek – ennek megfelelően képtelenség visszaállítani az oktatást, a munkaerőpiacot.

Izrael nagy árat fizet Netanjahu minden döntést a saját kezében összpontosító, a tárgyszerűségtől és a logikától idegen országlásáért: már rég véget vethettünk volna a járványnak, de ehelyett már a harmadik hullámban vagyunk nyakig, miközben még a második hullámból sem szabadultunk ki.

Remélem, a tavaszi választásokon ez is kedves olvasónk eiszébe jut majd, amikor kiválasztják az apró cédulát, melyre valamelyik párt betűit nyomtatták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.