Bitan megkoronázta az ország vezetőit? • Lemondott Meni Mazuz • Kivel játszik Izrael a foci VB-n? • Éjjel kijárási tilalom szerdától

Meni Mazuz - fotó: Wikipedia
Meni Mazuz - fotó: Wikipedia

Dávid Bitan, a Likud képviselője és volt frakcióvezetője koronás. Bitan múlt csütörtökön részt vett az etióp bevándorlók befogadásán, ahol megjelent Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége, Szara Netanjahu, Beni Gantz védelmi miniszter, Gabi Askenazi külügyminiszter, Iszrael Katz pénzügyminiszter, és Jichák Herzog, a Szohnut elnöke. Egyikük sem vonult karanténba.


Váratlanul, személyes okokra hivatkozva lemondott hivataláról Meni Mazuz, a legfelsőbb bíróság egyik legfontosabb bírója, volt államügyész, noha még négy év volt hátra hivatali idejéből. Mazuz a bíróság liberális szárnyának egyik tagja volt, s távozásával, valamint hét másik “liberális” bíró várható nyugdíjazásával a következő három évben alapvetően megváltozhat az alkotmánybíróságként is működő grémium arculata.

Netanjahu idején számos alkalommal a legfelsőbb bíróság védte a demokratikus berendezkedés stabilitását biztosító fékek és ellensúlyok rendszerét. Mazuz az utóbbi időkben azzal vívta ki a jobboldal ellenszenvét, hogy többször megakadályozta palesztin terroristák házának lerombolását, arra hivatkozva, hogy a házrombolás ártatlan, a merényletekről nem is tudó, abban nem részes családtagoknak okozott volna károkat, a jogrenddel ellentétes kollektív büntetés lett volna.

Ajelet Saked igazságügyminiszterként négy konzervatív bírót nevezett ki az elmúlt években a 15 tagú bírói testületbe, jelentősen megváltoztatva a belső arányokat. Kérdés, hogy Avi Nissenkorn a jelenlegi kormány hátrelévő idejében képes lesz-e Mazuzhoz hasonló, liberális bírót választani a helyére. Meni Menáhem Mazuz Tunéziában született, egy éves volt, amikor családja Izraelbe költözött és Netivotban letelepedett. Katonai szolgálata után a jeruzsálemi héber egyetemen végezte jogi tanulmányait. Jeruzsálemben lakik családjával, két gyermeket nevelt fel.


Éjszakai kijárási korlátozásokról döntöttek Izraelben az összejövetelek megakadályozására a hanuka, karácsony és szilveszter idején. A járványügyi intézkedésekről döntő miniszterek hétfő este megszavazták, hogy szerdától kezdve január 2-ig lesznek éjszakai kijárási korlátozások. Kedden vitatják meg, hogy este 6-tól vagy 7-től kezdődjön-e a zárlat, milyen utazási korlátozásokat tartalmazzon, illetve milyen távolságra lehessen elhagyni az otthonokat. Teljes cikk


Hétfőn Zürichben kisorsolták a 2022-es katari foci-világbajnokság európai selejtezőcsoportjait.
F csoport: Dánia, Ausztria, Skócia, Izrael, Feröer-szigetek, Moldova.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.