Létrejöhet Netanjahu nélküli jobbközép kormány

Friss felmérések szerint Gideon Szaár új pártjának megjelenése nyomán Izraelben lehetőség lesz jobbközép kormányt alakítani Benjamin Netanjahu miniszterelnök részvétele nélkül is – jelentették szerda este helyi tévécsatornák.

Szaár új pártja a különböző csatornák mérései szerint 15-18 mandátumot kapna a 120 képviselőből álló kneszetben, ha most tartanák a választásokat.

Miután az Új Remény (Tikva Hadasa) nevet kapott párt a szavazóit Benjamin Netanjahu Likud, Naftali Bennet Jobbra (Jamina), Beni Ganz Kék-Fehér és Jair Lapid Van Jövő (Jes Atid) nevű pártjától csábította át, megjelenésével jelentősen átbillentek az arányok a Netanjahut támogató, illetve az őt ellenző pártok között.

A szerdai közvélemény-kutatások alapján az arab pártok és a baloldal támogatása nélkül is többségbe kerülhetnek azok a jobboldali és centrista erők, amelyek egy, Benjamin Netanjahu nélküli új kormányt szeretnének.

Mindezek alapján a tévécsatornák politikai szakértői úgy vélekednek, hogy Netanjahu megpróbálhatja megakadályozni az új választások kiírását, akár annak árán is, hogy jövő novemberben másfél évre át kelljen adnia a kormányfői tisztséget koalíciós egyezményük alapján Beni Ganznak.

Netanjahu abban reménykedhet ebben az esetben, hogy a következő választásokig háttérbe szorítja a Likud színeiben szerzett képviselői helyéről lemondott, és így a kneszeten kívül rekedt Gideon Szaárt.

Azért is csapást jelent a miniszterelnöknek Szaár kilépése a Likudból, illetve önálló megjelenése a politikai színtéren, mert a pártok új népszerűségi adatai alapján elvesztette annak esélyét, hogy Naftali Bennettel és az ultraortodox pártokkal megszerezze a 61 fős többséget a törvényhozásban.

A helyi média szerint arra készült, hogy ennek birtokában elfogadtasson egy olyan törvényt, amely korrupciós perét elhalasztaná kormányfői hivatalának idejére, vagyis újabb négy évre.  

Ganz is több mandátumot veszíthet Szaár pártjának színre lépésével, ez arra késztetheti, hogy kompromisszumot kössön a költségvetés ügyében, cserébe a kormányfői rotációért, és előrehozott választások helyett tovább kormányozzon Netanjahuval.  

Izraelben kormányválság alakult ki a két legnagyobb koalíciós párt, a Likud és a centrista Kék-Fehér költségvetési vitája miatt. A kneszet szerdán első olvasatban, múlt szerdán pedig előzetes szavazásban a Kék-Fehér támogatásával a törvényhozás feloszlatása és új választások kiírása mellett döntött, de még két olvasatban meg kell szavazni az indítványt ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

A helyi törvények szerint akkor is automatikusan előrehozott választásokat kell tartani három hónapon belül – várhatóan jövő február végén vagy márciusban –, ha december 23-ig nem készül el a költségvetés.

  1. 8364765382647,33.16352346173528

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.