A Spotify nemzetközi streaming óriás kicsit több mint két éve elérhető Izraelben is, természetesen azóta a helyiek is több zenét hallgattak, ráadásul itt van a pandémia, ami miatt egyébként is mindenki több időt töltött egyedül, a négy fal között.

A Spotify idei statisztikái szerint idén az izraeliek egyébként sokkal több izraeli zenét hallgattak az elmúlt évekhez képest. 2020-ban 35 izraeli dal került az 50 legtöbbet játszott dal listájára, szemben a 2019-es év slágereivel, akkor 29 izraeli került csak fel.

A legtöbbet játszott dal idén Izraelben (szerintem nálunk otthon is) a kanadai The Weeknd – féle „Blinding Lights”, amelyet az ausztrál Tones And I száma, a „Dance Monkey” követ.

A helyi kompozíciók a harmadik, negyedik és ötödik helyet szerezték meg a tömegízlés-listán: Hanan Ben-Ari „Aluf HaOlam” („Világbajnok”), amit már tavaly is agyonhallgattak, volt a “leg”. Őt követi Eliad „Masza” („Utazás”) című száma és Ishay Ribo és Nathan Goshen „Nechakeh Lecha” („Várunk rád”) című dala.

Az öt leggyakrabban játszott férfi művész Izraelben 2020-ban Omer Adam, Eyal Golan, Eden Hason, Ishay Ribo és Idan Raichel – volt, mindannyian izraeliek.

Az öt leggyakrabban lejátszott női művész izraeli-nemzetközi keverék: Billie Eilish után az éppen katonáskodó, de attól-még-meg-nem-álló Noa Kirel, majd Ariana Grande, Eden Ben Zaken, aki ráadásul a minap Netanjahuval duettelt és Dua Lipa.

A három legtöbbet játszott albumok Izraelben idén Omer Adam „Omer”, Eden Hason „Shemishehu Yaatzor Oti” („Valaki állítson le”) és Nathan Goshen „Bati Lachlom” („Álmodni jöttem”) voltak.

Sok izraeli régi, nyugis slágereket akart hallgatni ebben az őrült évben. Például Eviatar Banai 2009-es slágere, az „Ad Machar” („Holnapig”) a 43. helyet szerezte meg az év legtöbbet játszott dalának listáján, Shlomo Artzi még régebbi, 2007-esi „Tetaru Lachem” („Képzeljéte el”) című dala a 72. helyre került.

Egyébként hasonló tendenciákat jegyeztek feé az Apple 100 legnépszerűbb dalának 2020-as listáján.

Amit még érdekesnek tartanak a Spotify-listán, hogy a korábbi évekhez képest idén a listára sok teljesen új arc is felkerült: Jasmin Moallem a 34. helyet szerezte meg „Mesiba”-val („Party”); Ella Lee „Zot Ani” („Ez vagyok én”) dala a 38. leghallgatottabb lett, Raviv Kaner „Resisim” („Shards”) pedig a 42. helyet érte el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSisrael21c