Izraeli rakétavédelmi rendszert vesz a magyar hadsereg

Az izraeli légvédelmi radar, amelyet a Vaskupola rendszer is használ - fotó: IAI
Az izraeli légvédelmi radar, amelyet a Vaskupola rendszer is használ - fotó: IAI

A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét – jelentette a Jediot Aharonot című izraeli lap hírportálja.

Az izraeli állami vállalat leányvállalata, az ELTA Systems Ltd. vállalta el a magyar hadsereg számára az új légvédelmi rendszer gyártását és leszállítását.

Körülbelül két évvel ezelőtt nyolc radarrendszert értékesítettek Csehországnak 125 millió dollárért (mintegy 35 milliárd forint), de a jelenlegi ügylet várhatóan ennél nagyobb lesz a ynet szerint.

Korom Ferenc magyar vezérkari főnök pénteken írta alá az izraeli fegyverüzletről szóló megállapodást. A magyar hadsereg 2022-ben veszi át az első új radareszközöket, amelyek a szovjet korszak óta Magyarország birtokában lévő régimódi légvédelmi radarok helyébe lépnek.

A hivatalosan ELM-2084 nevű radarrendszert az előző évtized elején fejlesztették ki az Elta vállalatnál az izraeli honvédelmi minisztérium kutatási-fejlesztési igazgatóságának támogatásával, elsősorban a gázai övezetből a szomszédos területekre érkező rakétatámadások elleni védelemre.

A rendszer képes alacsonyan repülő repülőgépek, helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, rakéták és tüzérségi lövedékek észlelésére és bemérésére. A rendszert hozzáillesztették a Vaskupola légvédelmi projekthez, és összehangolták a tüzérség eszközeivel.

Az Elta eddig több mint 100 radarrendszert adott el több mint kétmilliárd dollár (közel 600 milliárd forint) értékben, többek között Kanada, India és Finnország, valamint külföldi értesülések szerint Szingapúr is megvásárolta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.