Naszrallah: A Hezbollah megduplázta rakétaállományát

Haszan Naszrallah – Fotó: képernyőkép

A libanoni Hezbollahnak egy év alatt sikerült megdupláznia precíziós rakétáinak a számát – derül ki az Irán-barát szervezet vezetőjének helyi idő szerint vasárnap este adott interjújából, amelyben kitért az amerikai elnökválasztás nyomán kialakult helyzetre is.

Haszan Naszrallah a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva leszögezte: jóllehet a szomszédos Izrael mindent megtett, hogy ne jussanak a kívánt fegyverekhez, szervezete immár képes csapást mérni a zsidó állam bármely részére. Hozzátette, hogy „még sok dolog van”, amelyet Izrael nem tud a Hezbollahról.

Izrael az utóbbi hónapokban többször felhívta a figyelmet arra, hogy a radikális síita szervezet igyekszik rakétagyártó telepeket létrehozni Libanon területén. Izrael 2006-ban egy hónapos háborút vívott a Hezbollahhal, az összetűzés patthelyzettel ért véget.

A négyórás interjú során Naszrallah óvatosságra intett Donald Trump leköszönő amerikai elnök hátralevő hivatali idejével kapcsolatban, „dühödtnek” és „őrültnek” nevezve az elnököt. Megismételte, hogy bosszút fognak állni az iráni Forradalmi Gárda elitegységét vezető Kászim Szulejmáni haláláért, akivel az év elején amerikai dróncsapás végzett Irakban, valamint kijelentette, szervezete Izraelen is revansot vesz egy Szíriában megölt fegyvereséért.

Joe Biden megválasztott amerikai elnökre utalva Naszrallah hangsúlyozta, hogy Teherán nem fog szövetségesei nevében egyeztetni Washingtonnal a térségben zajló konfliktusokról, kizárólag az iráni atomprogrammal kapcsolatos többhatalmi egyezményről kíván tárgyalni az új adminisztrációval.

Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött egyezményt, és újra életbe léptette az iszlám köztársaság elleni szankciókat. Teherán szorgalmazza Washington visszatérését az atomalkuhoz, ám elutasított egy esetleges új megállapodást.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.