Az ötvenes évek elején az izraeli kormány úgy döntött, hogy titkos tárgyalásokat kezd Nyugat-Németországgal (NSZK) a holokauszt során a zsidóknak okozott szenvedések személyi és általános kártérítéséről. Amikor kiderültek a kormányok közötti kapcsolatok, nagy társadalmi vihar tört ki Izraelben, és 1952 januárjában hatalmas demonstrációt tartottak Jeruzsálemben az izraeli kormány ellen.

A tüntetés végén, amelynek során a Herut vezetője, Menachem Begin éles beszédet mondott, a tüntetők a Kneszet épületéhez vonultak. A parlamentet körülvevő nagy rendőri erők ellenére a tiltakozóknak sikerült köveket dobálni az épületre. Több tucat rendőr megsérült, ablakokat törtek be, és néhány kneszet-képviselő is megsebesült.


A Demokrácia-kalendárium az Izraeli Demokrácia Intézet különleges projektje, amely összefogja azokat a jelentős eseményeket, amelyek hozzájárultak az izraeli demokrácia alakításához, és magában foglal a világ demokráciái számára nemzetközi jelentőségű eseményeket is. Mélyítsük és gyarapítsuk ismereteinket Izrael Állam történelmének legfontosabb eseményeiről, emlékezzünk azokra a pillanatokra, amelyek megváltoztatták és formálták a társadalmat, az ország helyét – egészen a mai napig.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.