Az ultraortodox jesiva diákok toborzásáról folytatott vita az egyik leghosszabb ideje tartó konfliktus Izrael újkori történetében. A több tízezer jesiva hallgató számára biztosított mentesség sokak szemében súlyos megkülönböztetés és az egyenlőség drasztikus megsértése.

A felmentés eredetileg az állam megalakulása után, az akkor mindössze 400 jesiva hallgató katonai szolgálatának elhalasztását jelentette, melyet David Ben-Gurion miniszterelnök és védelmi miniszter utasítására hoztak meg. 1958-ra Ben-Gurion már némileg megbánta, hogy beleegyezett a megállapodásba, és figyelmeztetett a katonai szolgálat elkerülésének egyre terjedő jelenségére.

Miután Menachem Begin miniszterelnök 1977-ben eltörölte az éves mentességi kvótát, jelentősen megugrott a mentességben részesülők száma. A legfelsőbb bírósághoz benyújtott petíció nyomán a Kneszet nyilvános bizottságot hozott létre és elfogadta a “Tal törvényt”, de mivel nem történt jelentős változás az ultraortodox besorozottak számában, a Legfelsőbb Bíróság 2012-ben elutasította azt. A 19. Kneszet hivatali ideje alatt új törvényt hoztak – az “Egyenlő teherhordozás törvényét”.

A 20. Kneszet mélyreható változásokat hajtott végre a törvényben, melyek gyakorlatilag eltörölték a katonai szolgálat alól kibújókkal szembeni szankciókat. 2017-ben a bíróság érvénytelenítette a törvényt.


A Demokrácia-kalendárium az Izraeli Demokrácia Intézet különleges projektje, amely összefogja azokat a jelentős eseményeket, amelyek hozzájárultak az izraeli demokrácia alakításához, és magában foglal a világ demokráciái számára nemzetközi jelentőségű eseményeket is. Mélyítsük és gyarapítsuk ismereteinket Izrael Állam történelmének legfontosabb eseményeiről, emlékezzünk azokra a pillanatokra, amelyek megváltoztatták és formálták a társadalmat, az ország helyét – egészen a mai napig.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.