Február 8-ra tűzték ki a vádlott Netanjahu korrupciós perének elnapolt tárgyalását

Benjamin Netanjahu a bíróságon
Benjamin Netanjahu a bíróságon - fotó: képernyőkép

Február 8-ra tűzték ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő korrupciós perének az országos zárlat miatt elnapolt tárgyalását – jelentette az Izrael Ma (Iszrael Hajom) című újság honlapja hétfőn.

A jeruzsálemi körzeti bíróság február 8-én reggel 9 órára tűzte ki Benjámin Netanjahu perének új tárgyalási napját, amelyet a zárlatra hivatkozva elnapoltak a korábban megjelölt szerdáról, január 13-áról.

Az új időpont szerint hat héttel a március 23-án esedékes parlamenti választások előtt kell a kormányfőnek választ adnia a bizonyítási eljárás kezdete előtt a bíróságon arra a kérdésre, hogy bűnösnek érzi -e magát az ellene benyújtott vádpontokban.

Eredetileg január 3-ra, majd egy korábbi halasztás nyomán január 13-ra írta ki a jeruzsálemi bíróság a per következő ülését. Előzőleg, a koronavírus-járvány miatti szigorított zárlatra hivatkozva Beni Ganz, aki átvette a Kék-Fehér pártból távozott Avi Nisszenkorn igazságügyi miniszter feladatait, bejelentette, hogy elhalasztják a sok résztvevős, nem sürgős perek tárgyalását.

A múlt héten az ügyészség módosította a védőügyvédek követelésére a Netanjahu elleni vádiratot, s ezt követően az ügyvédek bejelentették, hogy védencük ismét fontolóra veszi a mentelmi jog kérését a kneszettől.

A módosított vádirat többek között részletesen felsorol a 4000-es, korrupciós akta ügyében 230 olyan esetet, amelyben Netanjahu és családja a Walla hírportálon szándékuknak megfelelő hírek közlését, illetve más hírek módosítását követelték a médium tulajdonosától.

A vádirat szerint a miniszterelnök 155 esetben közvetlenül vagy közvetítőn keresztül személyesen próbálta befolyásolni az akkori második leglátogatottabb hírportál tartalmát. Mintegy két hete Netanjahu védőügyvédjei a vádak elutasítását kérték a bíróságtól azt állítva, hogy a rendőrség nyomozói csak utólag kaptak engedélyt a főügyésztől a nyomozás megindítására. Az izraeli törvények szerint hivatalban lévő miniszterelnök ellen csak akkor kezdhetnek nyomozni, ha azt a főügyész jóváhagyta.

A múlt héten Avicháj Mandelblit főügyész igazolást küldött a bírósághoz, amelyben azt írta, hogy előzetesen szóban jóváhagyta a miniszterelnök elleni nyomozást. A bíróság ennek igazolását kérte az ügyészségtől az egykori jegyzőkönyvek átadásával. Netanjahu ellen csalás, közhivatallal való visszaélés és korrupció megalapozott gyanúja miatt indított bírósági eljárást az ügyészség. A miniszterelnök tagadja a jogsértést, és azt állítja, hogy a vele ellenséges média, rendőrség, és ügyészség boszorkányüldözésének áldozata.

Nyár közepe óta minden szombaton országszerte tömegtüntetésekkel követelik a miniszterelnök lemondását az autópályák mentén, az utak fölötti hidakon, és a jeruzsálemi kormányfői rezidenciánál zászlókat lobogtató és táblákat magasra tartó izraeliek ezrei. A tüntetők hatalmas felfújt tengeralattjáró-utánzatokkal menetelve Netanjahu szerepének kivizsgálását is követelik a gyanús katonai közbeszerzések ügyében.

Március 23-án két éven belül negyedszer is parlamenti választásokat tartanak Izraelben, melyen Netanjahu elsősorban az ország lakosságának gyors beoltásával kampányol. Addigra tervei szerint Izraelben minden 16 éven felüli lakos hozzájuthat a koronavírus elleni vakcinához.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.