Netanjahu utasítást adott több száz új ciszjordániai telepes lakás felépítésére

Karnei Somron telepes város Ciszjordániában

Az izraeli hatóságok a nemzetközi jog szerint megszállt területnek minősülő Ciszjordániában több szakaszban engedélyezik az izraeli építkezéseket. A további fejlesztésre megjelölt 850 otthon közül 500 már a végső jóváhagyás fázisában található.

Az intézkedés csak néhány nappal előzi meg Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatását, aki az amerikai diplomácia hagyományokhoz hűen várhatóan ellenezni fogja az izraeli építkezéseket Ciszjordániában, mert a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni megszállt területre.

Ciszjordánia polgári igazgatásának legfőbb tervező bizottsága fog dönteni következő ülésén a különböző szakaszokban lévő építkezések folytatásáról.

Az 500, már végső építési fázisába jutott lakás Karnei Somronban, Beit Elben, Oranitban, Givat Zeévben és Itamarban található. Száz új lakást Tal Menasében húznak fel, ahol a múlt hónapban egy palesztin megölt egy, a közeli erdőben sportoló izraeli nőt.  

A bejelentés erősítheti Netanjahu helyzetét a jobboldali telepesek körében a március végén esedékes parlamenti választások előtt, de ugyanakkor a kormányfő magára haragíthatja vele Joe Biden megválasztott amerikai elnököt, aki a múltban ellenezte a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések bővítését.

Izrael az 1967-es, hatnapos háborúban foglalta vissza Ciszjordániát Jordániától. A jövendő palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben jönne létre a kétállami megoldás révén, amely palesztin állam kikiáltását ígéri a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében.

A palesztinok az izraeli települések építését Ciszjordániában a nemzetközi jog megsértésének és a béke akadályának tekintik, és ebben széles körű nemzetközi támogatást élveznek.

A Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztériuma elítélte a telepek bővítésének bejelentését, és azzal vádolta Izraelt, hogy “versenyt fut az idővel” amikor Donald Trump távozása előtt meghozza ezt a döntést.  

Donald Trump kormánya szakított az amerikai diplomáciai hagyományokkal, soha nem látott támogatást nyújtott Izraelnek, és a többi közt beszüntette a telepes építkezések amerikai bírálatát. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly, már Biden győzelme után, az első vezető amerikai diplomataként ellátogatott egy ciszjordániai településre.

“A Biden-kormány még hivatalba sem lépett, és a kormány máris felesleges összetűzésbe sodor minket. A nemzeti érdekeket a választások idején is fenn kell tartani. Épeszű kormány nem indít felesleges csatát egy új amerikai elnökkel” – ítélte el Twitter fiókjának bejegyzésében Jair Lapid, a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt vezetője Netanjahu lépését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.