Fotó: képernyőkép

Izraelben járván(y) az utóbbi napokban, a harmadik zárlat derekán új jelenségre figyelhettünk fel: megjelent az utcán is hordott pizsama, mint az új városi divat egyik izgalmas színfoltja.

Megfigyelésünk szerint általában nők hordják, és jobb minőségű, gyakran Miki Mouse logós elit darabok, a lehordott ezer éves pizsi egyelőre még ciki.

A hétköznapi elfoglaltságra, vagyis az otthonülésre, és a naponta többszöri boltba járásra korábban a macinaci volt a karantén-divat elengedhetetlen tartozéka, eddig ha nem is zuhanyoztunk le reggelente, azért pizsamánkat tréningre cseréltük. De ennek már úgy tűnik vége.

Nem kell képzett szociológusnak lenni ahhoz sem, hogy megértsük: az izraeliek az elmúlt hónapokban nem tudták a Zara/American Eagle és hasonló plázatermékeket megvásárolni, nem is lett volna hová felvenni őket, nem lévén se munka, se szórakozás házon kívül.

Ezért ruhapénzüket kénytelenek voltak neten rendelt pizsamára költeni – amit most előszeretettel meg is mutatnak ország-ország előtt (a világ előtt jelenleg még nem megy), vagyis utcájuk lakóinak, lakóközösségüknek. Végre egy nagy család lettünk a szó pizsamai értelmében is.

De természetesen, mint oly gyakran, ez is percről percre változó trend. Hamarosan megjelenhet a szakadt farmerek, pulcsik mintájára a szándékosan megtépett hálóruha. A hét vége felé érkező esős idővel kiegészülhet hálóköntössel, sőt, tépett hálóköntössel! Igaz ez utóbbihoz javasolt az ernyő viselete is. Stílusban is passzol a gumipapucs, melynek nagy előnye, hogy nem ázik be, hanem ahogy hazaérünk, egy laza mozdulattal lerúgható, és már vissza is állunk a megszokott komfortszintre.

Ha kuriózumként rendes utcai ruhában akarsz fotózni embereket, akkor időlegesen az átlagtól eltérő módon, rendes, régimódi utcai ruhát is felvehetsz. Így becserkészve az elvétve feltünedező nem pizsamás járókelőket, közelükbe érve úgy viselkedhetsz, mintha egy lennél közülük, és amikor azok gyanútlanul félrenéznek, elkattinthatod a telefonod, mintha csak megbillent volna a kezedben, a csett közben. Nekünk ez sikerült:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.