“A kórházban egy baktérium is megfertőzte”

Nagyon szerette Karmielt és a város lakóit. Szécsi József - Fotó: Bratt idősek otthona

Eddig több mint 4250 izraeli halt meg a koronavírusban. A számok mögött álló egyik – magyar – arc:

A karmieli Szécsi József halálakor 91 éves volt. A városlakók százai úgy ismerték őt, mint “Szécsi és a mandolin”, a város korai éveinek legendás zenetanára. Szécsi, aki ebben az évben kapta volna meg a “Város díszpolgára” címet, ezen a héten halt meg a nahariai Galilea Orvosi Központ korona-osztályán, és Karmielben helyezték örök nyugalomra.

Szécsi Magyarországon élte túl a holokausztot, majd a háború után Budapesten tanult zenét. “1957-ben bevándoroltunk Izraelbe, és Parod kibucban telepedtünk le, ami magyar kibuc volt” – mondta lánya, Éva a ynetnek. “Nem tetszett neki a kibuci élet, és amint létrehozták Karmielt, ide költöztünk – apa, anya és én.”

A zenész Szécsi azonnal beilleszkedett a fiatal város kulturális és oktatási életébe. Zenét tanított az akkori egyetlen általános iskolában, a Palmachban, fuvola- és mandolinzenekart alapított, majd a fejlődő városban létrehozott újabb iskolákban tanított, sőt a konzervatóriumban is oktatott zenét. Az általa alapított mandolinzenekar az ország egyik legjobbja volt.

Éva elmondta, hogy apja kultúrember volt, nagyon szerette a várost és annak lakóit. Családja is Karmielben maradt. Lánya tanúsága szerint csodás nagyapja volt három unokájának, sőt két dédunokát is dajkálhatott. Nyugdíjba vonulása után továbbra is társadalmi aktivista volt, és a városi Magyarul Beszélők Klubját vezette.

Körülbelül egy évvel ezelőtt súlyosan megbetegedett, és majdnem meghalt. Miután újraélesztették és megmentették az életét, orvosi felügyeletre szorult, tavaly áprilisban pedig a karmieli Brat idősek otthonába költözött. A helyszínen több korona-kitörés történt. “Amikor a kórházba ment, jól érezte magát, és biztosak voltunk abban, hogy a teszt után visszatér. Pozitív lett a tesztje, pedig szinte semmilyen tünete nem volt, de a kórházban egy baktériummal is megfertőződött. Végül ott halt meg” – mondta lánya.

Karmielben ma sajnálatukat fejezték ki, hogy nem sikerült Szécsinek átadni a díszpolgári címet, mert a korona miatt ebben az évben nem lehetett megtartani az ünnepséget.

Emlékéből fakadjon áldás!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet