Bezárt világ – nyitott könyvek

“Az egyedüllét erősíti a szívet” – írja a szerző. Ez most nagyon aktuális, tehát következzen ez a könyv.

Matthew McConaughey Zöldlámpa című könyvét olvastam és ajánlom: egy zöldlámpa egy szórakoztató kikapcsolódásra. 

Az Oscar-díjas amerikai filmsztár most nem a színészi alakításával, hanem a könyvével hódította el a lelkemet. Szerelembe esés első olvasásra. 

Bombasztikus volt…

Komolyan mondom, nagyon rég volt olyan könyv, amit egy nap alatt kipörgettem, és minden fázisában találtam egy kincs gondolatot. 

A történethez hozzátartozik az is, hogy az egyik kedvenc vígjátékom a “Bolondok aranya”. Matthew iránti vonzalmam ott kezdődött… (Hölgyeim ugye értitek, miről beszélek…) Tehát be kell vallanom, eléggé elfogult vagyok. Matthewt igazán jó színésznek tartom, aki sajnálatos módon nagyon nehezen tudott kitörni a romantikus vígjátékok szépfiú karakteréből. Éppen ezért már nagyon kíváncsi voltam az életére. 

A Zöldlámpa azonban nem hagyományos értelemben vett memoár. Aki például forgatásokról, pletykákról, szerepekről akar olvasni, az kicsit csalódni fog, mert McConaughey írása sokkal inkább fókuszál az emberre, mint a sztárra. Persze szóba kerül több filmje is, de csak az első szárnypróbálgatásokra tér ki részletesebben. Az elmúlt 20 év termését csak annyiban érinti, amennyiben az szükséges ahhoz, hogy megértsük az élete során meghozott döntéseket.

Én sokkal jobban örültem annak, hogy a civil Matthewról olvashattam, akinek ugyanúgy meg kellett küzdeni a felnőtté válással, mint mindannyiunknak, akinek a családja nem volt mesébe illő, aki cserediákként egy évet töltött Ausztráliában, aki bizonyos „nedves álmok” hatására nekivág az Amazonasnak, később pedig Dél-Afrikának. Aki annyi emberrel találkozott élete során (és főleg akkor, amikor még a neve nem volt ismert), és ezekből – még ha sokszor fájdalom és szenvedés árán is – mind-mind tanult. Mindig jó arról olvasni, hogy a „hollywoodi sztár” is csak ember, főleg, ha ennyire őszintén nyílik meg az olvasói előtt.

Maga az önéletrajz logikusan van felépítve, már-már regényes formában tárja elénk a szerző a történéseket. A fotók és a McConaughey által írt versek is jól beleillenek az összképbe.

Ez egy különös utazás térben és időben, és leginkább a lélekben, egy fantasztikus férfi lelkében. Kendőzetlen, őszinte! Ja, és még humoros is! 

A legtöbb ember – legyen híres vagy civil – igyekszik valamilyen szinten megtartani a privát szféráját. Matthew McConaughey azonban nyíltan beszél az életéről, és ennek ritkasági értéke van.

Bátran merem ajánlani ezt a könyvet McConaughey rajongóinak (nekik kötelező!), a hozzám hasonló szenvedélyes olvasóknak, akik szeretik az ilyen különlegességeket is, de azoknak is, akik egyszerűen csak kíváncsiak egy színész, egy ember kalandos és tanulságos élettörténetére. 

Magány, bezártság idején többet ér, mint a sok üres biztatás.

21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2020
Fordította: Pék Zoltán

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.