1949. február 14-én, mintegy két héttel a választásokat követően, Tu Bisvát ünnepnapján tartották meg Jeruzsálemben az izraeli parlament első, “alkotmányozó” gyűlését. Az ülést az ideiglenes közgyűlés elnöke, Haim Weizmann professzor beszéde nyitotta meg.

Weizmann beszédében kihangsúlyozta az esemény történelmi jelentőségét, és végül személyesen is fordult a képviselőkhöz: “Kneszet-tagok! Gratulálok az első összejöveteletek alkalmából. Ne feledjétek, hogy az egész zsidó nép szeme csüng rajtatok, és hogy elmúlt nemzedékek vágyakozása és áldása kíséri lépteiteket. Adja az Örökkévaló, hogy mindannyian méltók lehessünk e történelmi pillanat és a felelősség súlyára.”

David Ben-Gurion miniszterelnök fát ültet Tu Bisvát alkalmából, Sár Hagájnál, 1949-ben – Fotó: A Kneszet

Ezen a napon az ünnepi ceremónia felé tartva a képviselők egy része megállt Jeruzsálem bejáratánál, és Tu Bisvat-i faültetési ünnepséget tartott. Azóta a faültetési ünnepség is a Kneszet születésnapjának hagyományos része.

Két nappal később a közgyűlés tagjai elfogadták az úgynevezett “Átmeneti törvényt”, amely felhatalmazta az alkotmányozó közgyűlést – amelynek eredetileg az új ország első alkotmányát kellett volna megalkotnia és ezután feloszlatnia magát –, hogy az állam első parlamentje lehessen.

- Hirdetés -

Az izraeli parlament – a Kneszet – a nevét és tagjainak számát (120) a “Knesszet Hagdolah”, a “Nagytanács”, az időszámitás előtti 5. században Ezra és Nehemiás által Jeruzsálemben összehívott zsidó bölcsek tanácsának emlékére kapta.

A Kneszet parkja – Fotó: A Kneszet

A Demokrácia-kalendárium az Izraeli Demokrácia Intézet különleges projektje, amely összefogja azokat a jelentős eseményeket, amelyek hozzájárultak az izraeli demokrácia alakításához, és magában foglal a világ demokráciái számára nemzetközi jelentőségű eseményeket is. Mélyítsük és gyarapítsuk ismereteinket Izrael Állam történelmének legfontosabb eseményeiről, emlékezzünk azokra a pillanatokra, amelyek megváltoztatták és formálták a társadalmat, az ország helyét – egészen a mai napig.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.