Netanjahu, a média királya

Benjamin Netanjahu a bíróságon
Benjamin Netanjahu a bíróságon - fotó: képernyőkép

Netanjahu koronavírus válság-kezelését sokan bírálták már, joggal, de ahhoz nem fér kétség, hogy a médiához zseniálisan ért.

Ma (vasárnap) videóüzenetet tett közzé az izraeli közösségi médiában, amelyben arra kéri híveit, hogy holnap, perének tárgyalására ne menjenek a bíróság elé. Igen ám, de a nyár közepe óta tartó, ellene utcára vonult tiltakozó mozgalom ellensúlyozására hiába is próbálta védelmében mozgósítani híveit.

Amikor a Balfour utcánál tüntetőket eltiltották a tér használatától, mert ellentüntetést szervezett, a szemtanúk szerint 150-200 “bibista” jelent meg az országos mozgósítás ellenére. Filmet próbáltak forgatni velük, de csődbe ment az elképzelés, sehogy sem tudták úgy manipulálni a felvételeket, hogy tömegnek tűnjenek. Ezzel szemben minden szombat este ezrek gyűlnek minden héten a cudar hideg ellenére ugyanoda gyakorlatilag mozgósítás nélkül.

Előző tárgyalási napján sem volt több, mint pár tucat Bibi-hívő, pedig az egész országból próbálta utasítására a Likud párt odacsődíteni az egyébként valóban jelentős számú, máig őt követő politikai-utcai-harcosait.

Ezek után kérése, hogy ne menjenek a bíróság épületéhez, egyszerűen zseniális: eleve alig mennének oda, ha kérné is rá őket, így viszont úgy tesz, mintha a járvány miatti felelősség hajtaná – noha az elmúlt hónapokban mindig kiderült, hogy ez nála sokadik szempont politikai és jogi ügyei után.

És egyben odafricskáz az oda készülő Netanjahu-elleneseknek is, akik piros szőnyeg leterítésével várják a jeruzsálemi körzeti bíróság épülete előtt: felelőtlennek tünteti fel őket, noha a szabad levegőn, egymástól két méterre maszkban egyszerre követik a járványügyi szabályokat és a tüntetéseket engedélyező rendelkezéseket.

Netanjahu lehet, hogy teljes káoszba taszította mára az országot személyes érdekeit követve, lehet, hogy – a szakemberek kérését számtalanszor figyelmen kívül hagyva – a lelkén szárad a jelenlegi lesújtó járványhelyzet, de meg kell adni: zseniális manipulátor-kommunikátor! Bár így tudna kormányozni is!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.