Hazug vádak

Tüntetők a bíróság előtt 2021 február 8.-án, Netanjahu perének esedékes napján Jeruzsálemben - Fotó: Bea Bar Kallos

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Tegnap Benjamin Netanjahu a képernyőkre kéredzkedett, és az ellene folyó bírósági eljárás vádpontjairól, mint “hazug és koncepciós vádakról” beszélt.

A vádirat sok okból nem lehet hazug. Nem lehet hazug, ha hiszünk a demokratikus berendezkedésben, ha hiszünk abban a rendszerben, melynek élén az állam mindenkori miniszterelnöke áll. Nem lehet hazug, ha hiszünk a törvényi rendben és annak végrehajtórendszerében, a rendőrség és az igazságszolgáltatás munkájában.

És mi van akkor, ha ezek mind rosszul dolgoznak és különböző érdekekből kijátsszák a rendszert? – kérdezhetnénk. Mi sem egyszerűbb ezt megvizsgálni a demokrácia játékszabályai szerint, ahol minden gyanú nyomozható, kivizsgálható és a feltárt tények alapján bírósági eljárással helyre tehető.

Lehetséges, hogy Netanjahu is hasonlóan gondolkodott az ellene folyó nyomozás bizonyos szakaszában, amikor az állami nyomozók munkájának megfigyelésére magánnyomozókat bérelt fel. Ennek ellenére se volt képes felmutatni semmi olyan tényt, amely csalásra utalt volna. Viszont ugyanezen nyomozószervek több év szisztematikus munkájával bőséges bizonyítékot szolgáltattak a kérdéses ügyekben, melyek megerősítették a gyanút, hogy a miniszterelnöknek nem csak a környezete követett el visszaéléseket.

- Hirdetés -

A nyomozati szakasz lezárása után mégis hosszú éveket kellett várnunk a vádemelésig, és ennek oka nem volt más, mint a főügyész, Mandelblit, aki maga is Netanjahu barátja és politikai lekenyerezettje volt. Komoly kihívást jelentett számára összeegyeztetni a szakmai és politikai elkötelezettségeiből eredő ellentétet.

Végül a szakmaiság és a nyomozóhatóság, az ügyészségi apparátus demokratikus elvek iránti elkötelezettsége győzött.

A miniszterelnököt éppen pozíciójából és annak politikai érdekekből való támadhatósága okán lényegesen nehezebb perbe fogni. A törvény egy átlag állampolgárhoz mérve sokszorosan védi a nem eléggé megalapozott vádakkal szemben. És ennek csak egyik stációja az a vádirat benyújtása előtti különleges meghallgatás, melyet még 2019-ben folytattak le.

Az a miniszterelnök, aki a hatalmának alapjait jelentő rendszer jogszerű működését kétségbe vonja, az valójában a saját legitimitását kérdőjelezi meg.

A “hazug vádak” kijelentés nem puszta csúsztatás, véletlen önellentmondás – hanem a csalás maga!

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?