„Ti nem vagytok izraeliek, arabok vagytok!”: Telepesek üldöztek el egy piknikező családot Ciszjordániában – Videó

Izraeli telepesek zaklatnak egy piknikező izraeli arab családot Ciszjordániában, Jibya falu közelében, 2020. február 6-án - Fotó: Képernyőkép / YouTube

Telepesek egy csoportját filmre vették szombaton, amint egy Ciszjordániában (Nyugati Part, Jehuda veSomron) piknikező izraeli arab családot zaklattak, mondván, hogy araboknak nincs joguk ott tartózkodni, majd izraeli katonákat hívtak a helyszínre, akik velük egyetértve, ok nélkül eltávolították onnan a családot – írta a The Times of Israel.

A Lubna Abed El Hadi által feltöltött felvételen több telepes látható – egyikük fegyveresen –, akik megközelítenek egy izraeli arab családot, akik a természetben ebédeltek Jibya falu határában, Ramallahtól északra. Ez egy nyilvános terület, amely nem tartozik a közeli település fennhatósága alá. Ennek ellenére a telepesek ragaszkodtak ahhoz, hogy az izraeli arab családnak nincs joga ott tartózkodni.

Amikor a család – amelynek tagja volt egy édesanya a csecsemőjével együtt – nem tett eleget a felszólításnak, a telepesek elkezdték elvenni személyes tárgyaikat, ételüket és italukat pedig az általuk készített tűzrakásba dobták. A videón hallható, amint az egyik telepes ezt mondja a családnak: „Ti nem vagytok izraeliek, Ti arabok vagytok!” „Szívességet tettünk nektek [araboknak] azzal, hogy megengedtük, hogy [Izraelben] maradhassatok” – tette hozzá.

A telepesek ezután izraeli katonákat hívtak a helyszínre és követelték, hogy küldjék el az arab családot. A nyilvánvaló indokoltsághiány ellenére a katonák egyetértettek a telepesek kérésével. „Nem akarok túl nagy erőt alkalmazni. Nem lehettek itt!” – mondta az egyik katona a családnak. Az izraeli arab édesanya erre így válaszolt: „Egy izraeli nem tartózkodhat a Carmel-hegyen?” „A Carmel-hegyen vagy? Neked nem szabad itt lenned. Menj innen! Yalla” – válaszolta a katona.

Az eseményre adott nyilatkozatában az Izraeli Védelmi Erők szóvivője kijelentette, hogy tisztában vannak az esettel, és „parancsnokok fogják kivizsgálni az incidensben részt vevő katonák viselkedését.”

- Hirdetés -

Az eset Havat Tzvi szélsőséges illegális előőrs közelében történt. Ez az erőszakos „hegytetői közösség” állami föld és palesztin magánterület kombinációjára épült.

Tavaly ugyanitt egy palesztin testvérpár piknikezett, amikor a közeli Ateret településről érkezett telepesek egy csoportja fémrudakkal támadott rájuk.

- Hirdetés -
FORRÁSThe Times of Israel