„Ti nem vagytok izraeliek, arabok vagytok!”: Telepesek üldöztek el egy piknikező családot Ciszjordániában – Videó

Izraeli telepesek zaklatnak egy piknikező izraeli arab családot Ciszjordániában, Jibya falu közelében, 2020. február 6-án - Fotó: Képernyőkép / YouTube

Telepesek egy csoportját filmre vették szombaton, amint egy Ciszjordániában (Nyugati Part, Jehuda veSomron) piknikező izraeli arab családot zaklattak, mondván, hogy araboknak nincs joguk ott tartózkodni, majd izraeli katonákat hívtak a helyszínre, akik velük egyetértve, ok nélkül eltávolították onnan a családot – írta a The Times of Israel.

A Lubna Abed El Hadi által feltöltött felvételen több telepes látható – egyikük fegyveresen –, akik megközelítenek egy izraeli arab családot, akik a természetben ebédeltek Jibya falu határában, Ramallahtól északra. Ez egy nyilvános terület, amely nem tartozik a közeli település fennhatósága alá. Ennek ellenére a telepesek ragaszkodtak ahhoz, hogy az izraeli arab családnak nincs joga ott tartózkodni.

Amikor a család – amelynek tagja volt egy édesanya a csecsemőjével együtt – nem tett eleget a felszólításnak, a telepesek elkezdték elvenni személyes tárgyaikat, ételüket és italukat pedig az általuk készített tűzrakásba dobták. A videón hallható, amint az egyik telepes ezt mondja a családnak: „Ti nem vagytok izraeliek, Ti arabok vagytok!” „Szívességet tettünk nektek [araboknak] azzal, hogy megengedtük, hogy [Izraelben] maradhassatok” – tette hozzá.

A telepesek ezután izraeli katonákat hívtak a helyszínre és követelték, hogy küldjék el az arab családot. A nyilvánvaló indokoltsághiány ellenére a katonák egyetértettek a telepesek kérésével. „Nem akarok túl nagy erőt alkalmazni. Nem lehettek itt!” – mondta az egyik katona a családnak. Az izraeli arab édesanya erre így válaszolt: „Egy izraeli nem tartózkodhat a Carmel-hegyen?” „A Carmel-hegyen vagy? Neked nem szabad itt lenned. Menj innen! Yalla” – válaszolta a katona.

Az eseményre adott nyilatkozatában az Izraeli Védelmi Erők szóvivője kijelentette, hogy tisztában vannak az esettel, és „parancsnokok fogják kivizsgálni az incidensben részt vevő katonák viselkedését.”

Az eset Havat Tzvi szélsőséges illegális előőrs közelében történt. Ez az erőszakos „hegytetői közösség” állami föld és palesztin magánterület kombinációjára épült.

Tavaly ugyanitt egy palesztin testvérpár piknikezett, amikor a közeli Ateret településről érkezett telepesek egy csoportja fémrudakkal támadott rájuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Times of Israel