Jövő héten megnyithatnak az uszodák és a boltok

Csökkent az oltási kedv: koronaoltó állomás Tel-Avivban - Fotó: Bea Bar Kallos

A kormány szokásosan az utolsó pillanatban, éjfélkor döntött a további nyitásokról. A jövő hétre tervezett könnyítéseknél ez nem okoz gondot, de az újabb körzetekben és városokban engedélyezett iskolanyitásoknál ez ismét káoszt okozott több tíz-, sőt több százezer családnál, akik este még nem tudták, reggel iskolába megy-e a gyerek, és ők végre elmehetnek -e munkahelyeikre, már amennyiben még van munkahelyük.

Hogy miért mindig így, este hívják össze, és az utolsó pillanatban iszapbírkózik a Likud romjait maga alá hajtó Netanjahu és a Kék-fehér maradványait mentő Ganz? Mondhatnánk, hogy rejtély, de nem az, hiszen tudjuk, hogy Netanjahu nappal kampányol és a korrupciós perével van elfoglalva, és örülhetünk, hogy este-éjjel sikerül időt szakítania olyan csip-csup ügyekre, mint az ország lakóinak élete.

A jövő heti bolt-, szálloda- és konditerem-uszoda-nyitás is a szokásos balagán szerint alakul, még képtelenek időpontot megadni, hogy akkor vasárnap, vagy mikor is az a hét eleje? Nekünk, egyszerű polgároknak is jó lenne tudni, de még fontosabb ez a boltok és ezen intézmények tulajdonosainak, működtetőinek, hiszen eszerint rendelnek friss árut, eszerint hívják be -szervezik a dolgozókat, eszerint készítik elő a helyeket. De hiába, most sem ígérhetünk mást, mint bizonytalanságot és összevisszaságot.

Az az egy tűnik egyértelműnek – hacsak nem ezt is megváltoztatják az utolsó pillanatban –, hogy a jövő héten nyíló szabadidős helyekre csak a már beoltottak, és védettek mehetnek egyelőre, vagyis a második oltás után egy héttel, aki letöltötte a kupat cholim vagy az egészségügyi minisztérium honlapjáról a “zöld igazolását”.

A kormány ülésén azt viszont már sikerült eldönteni, hogy elsőként, vasárnap megnyílhatnak a zsinagógák, már ha eddig is nem nyitották meg őket – szokás szerint – illegálisan. Az imahelyek mellé cukorkának megkaptuk az utcafrontra néző boltok nyitását is. Ezek közül sok már a múlt héten felhúzta a redőnyöket, de eddig bírságokkal fenyegették, és olykor meg is büntették őket – az önkormányzatonként változó türelem és empátia függvényében. De még így is megérte nekik, mert különben örökre lehúzhatják a redőnyöket, tömegesen mentek már tönkre a boltok, tele vannak a városok a “kiadó üzlet” felirattal.

Mindeközben folyamatosan “zöldülünk”, rohamosan csökken az új fertőzöttek száma az egyre magasabb oltottság nyomán. Netanjahu, és az őt szolgáló Likud miniszterek a nyitás – és főként a jobb közérzetünket szolgáló nyitások minél későbbre tolásán igyekeznek, hogy kb. 2 héttel a március 23-i választások előtt érezzük a kormány hatalmas koronavírus sikerét, és egy nagyszerű fináléval zárhassák le a kampányt.

Ezzel szemben Ganz és néhány maradék minisztere már nyitna – természetesen a megfelelő óvatossági rendszabályok betartásával, és legalább az oltottaknak –, amit Netanjahu a kedvező járványügyi adatok ellenére halogat, pl. a kormány üléseinek össze nem hívásával, döntések nélküli berekesztésével, és az ott elhangzó filibaszter beszédekkel, miközben mi itt kint, a való világban a körmünket rágjuk, és vadul számolgatjuk, miként ne menjünk tönkre a kormány sikeres válságkezelése nyomán.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.