Izrael Oroszországtól vásárolt vakcinát Szíriának egy fogolycsere részeként

Netanjahu: az alkuban “egyetlen darab izraeli vakcina sem” érintett.

Izrael 1,2 millió dollárt (355 millió forint) fizetett Oroszországnak azért, hogy koronavírus elleni vakcinákkal lássa el Szíriát egy fogolycsere-megállapodás részeként – adta hírül vasárnap az izraeli sajtó.

Izrael és Szíria szerdán állapodott meg Oroszország közvetítésével arról, hogy két szíriai állampolgárt cserélnek ki egy izraeli nőre, aki szíriai területre tévedt. Az egyezség, amelynek feltételeit továbbra is homály fedi, számos bírálatot váltott ki Izraelben, mondván, oltóanyagot bocsát az ellenfél Szíria rendelkezésére, amelynek területén ellenséges iráni csapatok tevékenykednek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyan elismerte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápolt jó kapcsolatai révén ütötték nyélbe a megállapodást, de szombaton azt állította, hogy az alkuban “egyetlen darab izraeli vakcina sem” érintett. Arról ugyanakkor nem szólt, hogy Izrael fizetett volna a vakcinákért Oroszországnak. Hangsúlyozta, hogy a moszkvai vezetés követelésére titkosították a megállapodás részleteit. Az izraeli kormány ellenzéke nehezményezte a hírzárlatot.

Merav Michaeli, a Munkapárt vezetője az izraeli törvényhozás külügyi és védelmi bizottságának az összehívására szólított fel, hogy megvitassák a megállapodást és a “cenzúra helytelen, politikai használatát”.

- Hirdetés -

A szíriai állami hírügynökség cáfolta a fogolycserével kapcsolatos alku létét. A 25 éves izraeli nőt Moszkván keresztül vitték vissza hazájába, ahol a belbiztonsági szervek kihallgatták. A nő a túlnyomó részben ultraortodox zsidók lakta Modiin Illit településről származik és korábban több alkalommal is megkísérelt átkelni a Gázai övezetbe, illetve Jordániába.

Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta vissza a Golán-fennsík nyugati felét Szíriától, és 1981-ben törvényben be is kebelezte, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.