Izraelbe érkezett az Egyesült Arab Emírségek első nagykövete

Mohammad Mahmud al-Kadzsa – Fotó: Twitter

Megérkezett Izraelbe az Egyesült Arab Emírségek első ittani nagykövete, Mohammad Mahmud al-Kadzsa – jelentette az izraeli közszolgálati rádió hétfőn.

“Népeink megkezdték a versenyt az elvesztegetett idő pótlására” – nyilatkozott a fiatal diplomata, aki a két ország között aláírt normalizációs egyezménynek megfelelően létrehozza az emírségek izraeli nagykövetségét.

Mohammad Mahmud al-Kadzsa több napot tölt az országban, ahol a tervek szerint találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és más vezető tisztségviselőkkel, valamint helyszínt választ a nagykövetség és rezidenciája számára.

Az új nagykövet magánrepülőgéppel érkezett, és az izraeli egészségügyi minisztérium utasításainak megfelelően azonnal koronavírusteszten esett át. A szállodájában marad mindaddig, amíg a teszt negatív eredményt nem jelez, és csak ezt követően kezdődnek megbeszélései, köztük kedden a találkozója Netanjahuval.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait – az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával – a washingtoni Fehér Házban, Donald Trump akkori amerikai elnök közvetítésével.

Al-Kadzsa korábban már találkozott Izrael ideiglenes, az Egyesült Arab Emírségekben tevékenykedő nagykövetével, Eitan Naével az Abu-Dzabiban kialakított ideiglenes irodájában, amelyet a végleges hely megtalálásáig használ.

Az új nagykövet Twitter-fiókot is nyitott kiküldetéséhez, ezen angol és héber nyelvű üzeneteket tesz közzé, és máris közel 30 000 követője van. Noha a nagykövetségek kölcsönös létesítésének kérdése már jelentősen előrehaladt Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, a kétoldalú vízummentességi megállapodás a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem született meg.