A hágai bíróság vizsgálatot indít a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében

Fatou Bensouda - Fotó: Stephan Röhl / Flickr

Izraelben elítélték és antiszemita indíttatásúnak bélyegezték, a palesztinok viszont üdvözölték a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által indított vizsgálatot a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében – jelentette a Jediot Aharonot újság hírportálja, a ynet szerdán.

Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze korábban bejelentette: az ICC hivatalos vizsgálatot indít a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot függetlenül, pártatlanul és tárgyilagosan, részrehajlástól mentesen fogják lefolytatni. A vizsgálat megindításáról szóló döntést csaknem öt évig tartó, hosszú előzetes vizsgálódásai nyomán hoztuk meg – jelentette ki Bensouda. Hozzátette: a következő lépés annak meghatározása és értékelése lesz, hogy a palesztin, illetve izraeli hatóságok lefolytattak-e saját vizsgálatokat.

A döntés nem volt meglepő, hiszen az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa február 5-én hozott döntést arról, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

Az izraeli vezetők, a politikai pártok jelentős része, valamint a ciszjordániai telepesek képviselői közleményekben ítélték el a vizsgálat indításáról szóló hágai döntést.

“Ma este megtámadták Izraelt” – mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök. “Az elfogult hágai bíróság olyan döntést hozott, mely az antiszemitizmus és a képmutatás sűrítménye. A nácik zsidó nép elleni szörnyűségei megismétlődésének megakadályozására létrehozott törvényszék most a zsidó nép állama ellen fordul. Természetesen egy szót sem szól a valóban háborús bűnöket elkövető Irán, Szíria és más diktatórikus rendszerek ellen” – tette hozzá, és fogadkozott, hogy mindent elkövet a határozat visszavonásáért.

“Nem fogadjuk el a polgáraink védelme érdekében gyakorolt jogunk és kötelességünk elleni érvelést. Izrael erős, zsidó és demokratikus állam, amely megvédi magát, és szükség esetén képes kivizsgálni is magát” – hangsúlyozta Reuven Rivlin államfő.

“Fatou Bensouda főügyész hivatali időszaka végén politikai döntést hozott, megkísérli kijelölni az elsődleges prioritásokat utódja munkába állása előtt, eszközzé alakítja a bíróságot a szélsőségesek számára, és támogatást nyújt a terrorista és az antiszemita szervezeteknek” – vélekedett Gabi Askenázi külügyminiszter.

A Palesztin Hatóság üdvözölte a hágai döntést. “A nyomozás a palesztinok azon törekvését szolgálja, hogy felderítsék, és igazságot szolgáltassanak az azt megérdemlő palesztin népnek” – hangsúlyozta a hatóság külügyminisztériumának közleménye. A Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet, a Hamász is egyetértett a nyomozás megindításával. “A mi ellenállásunk jogos, és célja népünk védelme” – mondta Hazem Kasszem, a Hamász szóvivője az esetleg a Hamász ellen is megkezdhető nyomozásra utalva.

A ynet emlékeztetett arra, hogy a vizsgálat során valószínűleg nemcsak az izraeli hadsereg esetleges háborús bűneit fogják kutatni, hanem a palesztin szervezetek által elkövetett bűncselekményeket is, például a rakétakilövéseket Izrael polgári települései ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.