Üzenet Iránnak: izraeli F-15-ösök által kísért amerikai bombázók izraeli légtérben

Az izraeli légierő vadászgépei kísérik az amerikai bombázót - Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg közzétette az amerikai bombázókat izraeli égbolton kísérő gépeinek első dokumentációját: a légierő F-15-ös (“sólyom”) vadászgépei két amerikai B-52 bombázót kísértek ma (vasárnap) az izraeli égbolt felett. “Ez a repülés újabb szint az amerikai erőkkel folytatott stratégiai együttműködésben, amely kulcsfontosságú az izraeli és a közel-keleti légtér biztonságának fenntartásában – közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitter-üzenetben.

A bombázók az elmúlt hónapokban hatszor haladtak át Izrael felett. Tavaly decemberben a szaúdi légierő közölt hasonló felvételt, amelyben repülőgépei az ország légterében kísérték a bombázókat. A szaúdi légierő hivatalos Twitter-fiókja által közzétett videó az Egyesült Államok bombázóit dokumentálta a királyság F-15-ösei mellett.

A korábbi repülések során az amerikai tisztviselők azt mondták, hogy ez “üzenet Iránnak”. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának központi parancsnoksága utalt arra, hogy a misszió megmutatta az amerikai hadsereg azon képességét, hogy “rövid idő alatt bárhova a világon” légierőt küldjön. A jelenlegi repülés célja az volt, hogy “elrettentse az agressziót és az USA-val szövetséges államoknak biztonságérzetet adjon”.

A fenyegető külsejű nehézbombázók, melyek mind a hagyományos, mind atomfegyvereket képesek hordozni, ritkán haladnak át a Közel-Kelet égboltján.

“Az a képesség, hogy stratégiai bombázókat megállás beiktatása nélkül küldhetünk a világ másik oldalára, és integrálhatjuk őket a régióban lévő számos partnerünkkel, a szoros munkakapcsolatunkat és a regionális biztonság és stabilitás iránti közös elkötelezettségünket mutatja” – mondta Kenneth F. McKenzie tábornok, az Egyesült Államok vezető katonai parancsnoka.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.