Netanjahu lemondta az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett utazását “Jordániával való koordinációs nehézségek miatt”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök lemondta az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett mai (csütörtök) utazását. Ez a Miniszterelnöki Hivatal szerint “a jordániai légtéren való átrepülés koordinálásával kapcsolatos nehézségek miatt” történt. Egy politikai forrás korábban arról tudósított, hogy Netanjahu fontolgatja a látogatás lemondását, mivel felesége, Sara előző este kórházba került vakbélgyulladás gyanújával.

A Miniszterelnöki Hivatal szerint a jordánok miatti nehézségek valószínűleg abból adódtak, hogy a jordán trónörökös tegnapi, a jeruzsálemi Templom-hegyen tett látogatását törölték a helyszín biztonsági intézkedéseivel kapcsolatos vita miatt.

Az elmúlt órákban Jordánia bejelentette, hogy lehetővé teszi a miniszterelnök számára, hogy izraeli gép a felségterületén repüljön keresztül, de Netanjahu hivatala szerint – mivel az engedély későn érkezett – a kormányfő már megállapodott Ben-Zaid-lal, hogy a látogatásra új időpontot tűznek ki.

Szerda este Sara Netanjahut a Hadassah Ein Kerem Kórházba szállították, ahol vakbélgyulladással diagnosztizálták. A miniszterelnök nyilatkozata szerint felesége több napig kórházban marad, és Netanjahu az összes vizsgálat alatt felesége mellett tartózkodott.

Ez sorozatban Netanjahu negyedik tervezett, majd elhalasztott látogatása volt az Egyesült Arab Emírségekbe. Ma utazott volna Abu Dhabiba, ahol találkozást tervezett az Egyesült Arab Emírségek régensével, Muhammad bin Zaiddal. Ezzel párhuzamosan Izrael Szaúd-Arábiával is előrehaladott megbeszéléseket folytatott a Moszad főnöke, Yossi Cohen közvetítésével, mert az izraeli fél a szaúdi koronaherceggel, Muhammad bin Salmannal is találkozott volna a Ben-Zaiddal folytatott megbeszélés során.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.