Ismét patthelyzet állhat elő a közvélemény-kutatások szerint

"Ki lesz a következő miniszterelnök: Lapid vagy Netanjahu?" – Likud választási plakát egy ros-haajini nyomdában - Fotó: Gil Cohen Magen / Shutterstock

Ismét egy új kormány megalakítását nehezítő patthelyzetet, a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt támogató és a vele szemben összefogó pártok tömbjei közötti kiegyenlített eredményt jeleznek előre a közvélemény-kutatások a jövő keddi parlamenti választások előtt Izraelben – jelentette a helyi média szerdán.

Már megkezdte a szavazatok leadását a jövő kedden esedékes, két éven belül negyedszer megrendezett izraeli parlamenti választásokra a dupla borítékkal szavazók egy része, a hivatalos kiküldetésben külföldön élők, valamint a katonák.

A választási bizottság elnöke szerda délelőtt úgy nyilatkozott a katonai rádiónak, hogy Izrael felkészült a különleges “járványszavazásra”, melyben mintegy 500-600 ezer, nehezebben megszámolható, dupla borítékos voksra számítanak a fertőzöttek és a karanténra kötelezettek miatt, valamint mert a zsúfoltság elkerülése érdekében 650-ben maximalizálták az egy választási helyiségben szavazók számát.

A választási bizottság elnöke megtiltotta a kormányzó Likudnak, hogy plakátjain a “Visszatérés az élethez” szlogent használja, amelyet korábban az egészségügyi minisztérium hirdetett, mert álláspontja szerint ennek a feltüntetése a pártoktól független, állami eredményt, a sikeres oltási kampányt egy pártnak, illetve Benjamin Netanjahunak tulajdonította.

Izraelt az utóbbi napokban olyan óriásplakátok árasztották el, melyeken Netanjahu győztesen magasra emeli kezeit a “Visszatérés az élethez” felirat alatt, és pártjának szavazócédulán szereplő betűit látni mellette egy választási borítékban.

A Likud és Netanjahu a sokat vitatott, ellentmondásos járványkezelési kérdések háttérbe szorításával, s a sikeres oltási kampány hangsúlyozásával próbálja megnyerni a választók bizalmát a voksolás előtt.

A választások tétje, hogy ezúttal többséget szerez-e a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömb, vagyis sikerül-e megszerezniük a százhúsz parlamenti helyből legalább 61-et.

A kormányfő számára különösen fontos a győzelem, ugyanis az általa vezetett tömb hatalomra jutása esetén megszüntetheti az ellene folyó korrupciós pert. Ezt a radikális jobboldali, nacionalista erőket a kneszetbe juttatni szándékozó vallásos cionista párt egyik vezetője, Itamar Ben-Gvir már követelte a Jediot Aharonot című újság honlapjának, a ynetnek nyilatkozva.

Ha folytatódik a per, akkor április 5-től hetente három tárgyalási napot tartanak Jeruzsálemben a körzeti bíróságon, a miniszterelnöknek ezek legalább egy részén meg kell jelennie, s nyilvánosságra kerülnek a tanúvallomások és a bizonyítékok.

A közvélemény-kutatások továbbra is patthelyzetet jeleznek a két tömb között, és minden azon múlik, hogy a választási küszöb közelében álló négy párt közül melyek jutnak be, azok melyik tömböt fogják erősíteni.

A legutóbbi, tavaly márciusi választásokon a kormányfővel szemben állók 62, támogatói pedig 58 parlamenti helyet szereztek. A választásokat követően az egyik, a baloldali pártszövetség színeiben indult képviselő átállt a jobboldali kormányzó Likudhoz, s jelenleg választási listájukon a 26. helyet foglalja el. Lépése nyomán tavaly tavasszal 61-59-re csökkent a különbség.

Később a Beni Ganz vezette Kék-Fehér párt megszegte legfőbb választási ígéretét, miszerint nem lép koalícióra Netanjahuval, és közös kormányt alakított a Likud elnökével. Ezután ez a pártszövetség kettészakadt, a Van jövő (Jes Atíd) átült az ellenzék padsoraiba. Ez a párt a közvélemény-kutatók szerint ezúttal mintegy 20 mandátummal a Netanjahu elleni “demokratikus tömb” legnagyobb frakciója, miközben a Kék-Fehér párt Ganz vezetésével a 3,25 százalékos parlamentbe jutási küszöb közelében áll.

Kikireszavaz? – Ezekre a pártokra szavaznak az izraeliek 2021-ben >>

Melyik párt győzelmének örülnél leginkább a 2021. márciusi Kneszet-választásokon Izraelben?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.