Csaknem 90 százalékos feldolgozottságnál nincs többsége a Netanjahut támogató tömbnek

Netanjahu a Ynet stódiójában - Fotó: képernyőkép

A keddi parlamenti választások szavazatainak közel 90 százalékos feldolgozottságánál két parlamenti mandátum hiányzik a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömbnek – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet szerda reggel.

A két éven belül negyedik parlamenti választáson 88 százalékos feldolgozottságnál a Netanjahu kormányfőségét elfogadó pártok Naftali Bennet pártjával együtt sem szerezték meg a képviselői helyek többségét, rendkívül szoros versenyben csak 59 helyet a kneszet százhúsz mandátumából, mert átlépte a 3,25 százalékos parlamenti küszöböt a Raam nevű muszlim hagyományőrző arab párt, és ezzel átrendeződhetnek a parlamenti erőviszonyok.

A Raam a saját számításai alapján – a szavazókörökben a szavazatszámlálásnál jelen lévő képviselőik adatai szerint – már korábban bejelentette, hogy elég szavazatot szerzett, de ezt csak később igazolták a hivatalos szavazatszámlálók.

A Raamra adott szavazatok száma olyan magas, hogy már bizonyosan tagjai lesznek a következő törvényhozásnak. A további szavazatszámlálás már csak kisebb változásokat okozhat a kneszet összetételében, a pártok mandátum számának csökkenését vagy növekedését eggyel-eggyel – írta a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szakértője.

A jelenlegi eredmények alapján “királycsinálóvá” léphet elő ez a párt, vagyis meghatározhatja, hogy a Netanjahut támogató vagy az őt ellenző pártok csoportja alakíthat-e kormányt, mert ismét patthelyzet alakult ki, nincs többsége a kneszetben egyik tömbnek sem.

Bennet a választási kampányban többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tábor, sem az ellene összefogó pártok, a “demokrata tömb” mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet a Netanjahu kormányfői szerepét ellenző Van Jövő (Jes Atid) nevű legnagyobb ellenzéki párt élén álló Jair Lapid vezet.

A Raamot vezető Manszúr Abbász a választási kampányában sem állt ki sem a Netanjahut támogató, sem a távozását követelő oldal mellett, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja.

A Netanjahu és a legutóbbi választás előtt ellenzékben lévő Beni Ganz között a tavaly márciusi választás után megkötött koalíciós egyezmény átmeneti kormányzásra vonatkozó része szerint ha 2021. november 17-ig nem sikerül új kormányt alakítani, akkor automatikusan a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz lesz az ügyvivő kormány miniszterelnöke.

Ez jelentős ösztönzést jelent Netanjahu számára, hogy valamiképpen kormányt alakítson vagy minél hamarabb új választásokat írasson ki már nyáron, ha számára kedvezőbb eredmény remél – emlékeztetett a The Times of Israel.

A lakókörzetnek megfelelő szavazatok megszámlálása után mintegy 450 ezer dupla borítékot szállítanak Jeruzsálembe, ahol a kneszet épületében működő választási bizottság munkatársai ezeket is feldolgozzák, de előbb ellenőrzik, hogy a külső borítékon feljegyzett személy állandó lakóhelyén vagy máshol nem voksolt.

A korábbi választásokon a külföldön dolgozó diplomaták, a katonák, valamint a börtönökben és a kórházakban tartózkodók szavaztak csak kettős borítékokkal, de idén a koronavírus-fertőzöttek és a karanténra kötelezettek is. Ezért a szokásosnál jóval több a lassabban megszámlálható dupla boríték, s csak péntekre ígérik a szavazatok teljes körű feldolgozását.

A 12-es és a 13-as kereskedelmi televízió hírmagyarázói úgy vélik, hogy a szoros eredmények alapján várhatóan ismét patthelyzet alakulhat ki, és egyik oldal sem lesz képes kormányt felállítani, és igen valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás a következő hónapokban.

Két éven belül azért tartottak negyedszer parlamenti választásokat Izraelben, mert a pártok jelentős része nem hajlandó belépni olyan kormányba, amelyet a korrupciós ügyek miatt bíróság elé állított Benjamin Netanjahu, a kormányzó jobboldali Likud párt elnöke vezet. Sem Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt felállítani.

Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, mert a Likud vezette pénzügyminisztérium megállapodásukat felrúgta, nem készített költségvetést, és ez újra választásokhoz vezetett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.