Pártvezetők nyilatkozatai szerint az ellenzék megpróbálja megakadályozni az újabb választást

A Benjamin Netanjahu elleni tömb pártjai megpróbálják megakadályozni mind az izraeli miniszterelnök újabb kormányalakítását, mind az újabb parlamenti választásokat, miután Netanjahunak nem sikerült többséget szereznie a kneszetben – jelentette a ynet csütörtökön.

“Mindent megteszek a további választások megakadályozása érdekében. Ennek első szakasza egy törvénytervezet, amely tiltaná, hogy kormányfő lehessen olyan honatyából, aki ellen vádiratot nyújtott be az ügyészség” – írta Twitter-üzenetében Avigdor Liberman, a Netanjahu leváltását sürgető pártok egyikének, a jobboldali Izrael a Hazánknak az elnöke. Ennek elfogadása esetén Netanjahunak nem lenne érdeke többé újabb választások kiírása, mert azon nem lehetne pártja miniszterelnök-jelöltje.

Korábban Gideon Szaár, a tömb másik, Új remény nevű pártjának a vezetője egy ellenkormány megalakítását helyezte kilátásba a két éven belüli negyedik választás eredményeinek ismeretében. Szaár a Netanjahu irányította jobboldali Likudból vált ki, és alakított új politikai tömörülést néhány hónappal ezelőtt.

Liberman és Szaár már elkezdték a tárgyalásokat, amelynek során először megpróbálják saját jelöltjükkel felváltani Jarív Levint, a Likudhoz tartozó jelenlegi parlamenti elnököt, hogy az új házelnök a törvényhozás elé terjessze az általuk fontosnak tartott javaslatokat.

Csütörtök este Jair Lapid, a legnagyobb ellenzéki párt, a centrista Jes Atid elnöke – a ynet értesülése szerint – megbeszélést folytat Merav Michaelivel, a szociáldemokrata Munkapárt elnöknőjével Netanjahu elmozdításának lépéseiről.

A választásokon a Benjamin Netanjahu vezette vallásos-jobboldali blokk 59 mandátumot szerzett együtt Naftali Bennet jobboldali pártjával, de a hét képviselői hellyel rendelkező Bennet a kampány során azt mondta, hogy nem kötelezi el magát egyik tömb mellett sem.

A Netanjahu távozását követelő ellentábornak 57 honatyát sikerült delegálnia a törvényhozásba, és a mérleg nyelve a korábban mindig Netanjahut támogató Bennet mellett a négymandátumos, Raam nevű, Manszur Abbasz vezette muzulmán hagyományőrző arab párt lett, amely szintén tömbökön kívülinek nyilvánította magát.

A kormányalakításhoz Netanjahunak mind a két “el nem kötelezett” pártot meg kellene nyernie, de az ellenzéknek elég egyiküket maga mellé állítania a parlamenti többség eléréséhez.

A miniszterelnök újabb kormányalakítását megnehezíti, hogy a vele szövetséges, hat helyet szerzett, arabellenes Vallásos Cionisták pártszövetség vezetője, Becalel Szmotrics nem hajlandó elfogadni, hogy arab pártok támogatásával szerezzenek kormányzati többséget.

“Nem fog olyan jobboldali kormány alakulni, amely Abbász Raam pártján nyugszik. Pont. Sem belül, sem kívül, sem távol maradva a szavazástól, sem másféle izrablöffel. A terrorizmus hívei, akik tagadják Izrael létét zsidó államként, nem legitim partnerei egyetlen kormánynak sem” – írta Szmotrics, ezzel a jobboldalról is jelentősen megnehezítve Benjamin Netanjahu helyzetét.

Az izraeli médiában az utóbbi napokban egyre több találgatás született arról, hogy a Likud esetleg az ellene szövetkezett pártok parlamenti képviselőinek átcsábításával lesz képes többséghez jutni, de az ellenzék politikusai tagadják, hogy bárki is kész lenne “átállni”. Teljes párt koalíciós megnyerése sem kecsegtet reménnyel, miután a Likud nem tartotta be a Beni Ganz vezette Kék-Fehérrel tavaly megkötött egyezményeit.

Ha egyik tábor sem lesz képes kormányt alakítani a kedden megszavazott kneszet pártjaiból, akkor újabb, ötödik választásokat írhatnak ki nyár végére vagy ősz elejére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.