A politikusok tíz csapása

Fotó: Shutterstock

A KAN, a közszolgálati média izgalmas listát készített arról a tíz csapásról, amit az elmúlt évben ránk mértek a politikusok. Lássuk hát miként ̶̶s̶z̶í̶v̶a̶t̶t̶á̶k̶ szórakoztatták Izrael népét politikusai!

1A ̶l̶e̶s̶z̶a̶r̶á̶s̶ megvetés csapása

2019-től máig nincs költségvetésünk, politikusaink nem voltak olyan kedvesek, hogy elvégezzék a rájuk ruházott egyik legalapvetőbb és legfontosabb feladatot – a költségvetés elfogadását. 2021-ből is eltelt már negyed év, és még egyáltalán nem világos, lesz-e, és mikor idei költségvetés.

2Az üres ígéretek csapása

Netanjahu miniszterelnök 2019 szeptemberében egy ünnepi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a választások után Izrael kiterjeszti szuverenitását a Jordán-völgyre és a Holt-tenger északi részeire. Ez nem történt meg. Miniszterelnökünk rendre nem tartja be az ígéreteit.

3A jelszavak csapása

Politikusaink általános lózungokat fújnak a levegőbe – aztán nem ragaszkodnak hozzájuk. Csak négy párt tett közzé részletes programot a legutóbbi választásokhoz: a Jes Atid, a Jiszrael Beitenu, a Merec és a Hadas. A többiek jelszavakat lobogtattak. A Likud utoljára 2009-ben készített programot, azóta Netanjahu pártelnök elvi alapon tartózkodott egy ilyen terv megírásától.

4A halogatás csapása

Rendre az utolsó pillanatban hoznak meg fontos döntéseket, tavaly nyáron az első nyitásnál például Izrael polgárai szombat este úgy feküdtek le, hogy még nem tudták, másnap munkába állnak-e. Mert csak hajnali 2:00-kor ült össze a kormány, hogy megvitassa a gazdaság nyitását, és csak 8:00-kor hozta meg a döntést.

5A megfordított húsok, a pálfordulások csapása

Új korszak kezdődött Izraelben a zsidó-arab kapcsolatokban három hónappal a választások előtt, amikor Netanjahu miniszterelnök udvarlási kampányt kezdett az arab szektorban. Pár éve még azzal riogatott, hogy az arabok hordákban vonulnak szavazni, januárban viszont ellátogatott Názáretbe, és azt mondta, hogy ha a zsidók és az arabok együtt tudnak táncolni Dubai utcáin, akkor együtt táncolhatnak Izraelben is. Noha a nyitás az arabok felé üdvözlendő, de túlzottan átlátszó, hogy az egész csak szavazatszerzésről szólt, az érdekek és a populizmus erős szaga övezte.

6A kormányzás hiányának csapása

A korona évében kiderült, hogy valójában nem az izraeli kormány és a közérdek alapján születnek a döntések. Miért hívja fel az izraeli miniszterelnök egy 93 éves bné-braki rabbi unokáját, hogy sikerüljön meghoznia a kormánya által kezdeményezett döntéseket?

7Az idegen szempontok csapása

Gyakran nem a járványügyi szempontok és érdekek, hanem politikai okok alapján dőlt el, hogy mely várost nyilvánítják vörösnek, és hogy mely országok számítanak pirosnak a Ben Gurion repülőtéren. Egészségünknél, biztonságunknál is fontosabb a politika?

8Az arrogancia csapása

Amikor Jiszrael Kac pénzügyminiszter Heródeshez hasonlítja magát, miközben az országnak nincs költségvetése. Ezt a csapást nem is kell tovább magyarázni…

9A megosztás csapása

Szinte minden párnak bojkottlistája van, kivel nem hajlandó szövetkezni. A megosztottság nyomán kérdés, hogy lesz-e valaha kivezető út a politikai káoszból. (Aminek természetesen azonnal vége szakadna a Likudot, és ezzel az országot túszul ejtő Netanjahu távozásával.)

10A Tik-Tok csapás

Politikusaink megjelentek gyermekeink számára a Tik-Tokon. Nézzetek bele szerepléseikbe, és megértitek, miért ez a tizedik csapás.